Ple absolut a Santa Maria del Pi per escoltar una autèntica raresa del cant coral: el so únic dels cants harmònics o també anomenats difònics. Al món només existeixen tres o quatre formacions capaces d'executar-los. Una és de Barcelona, és la coral Muom. MOISES PÉREZ, cantant de la coral MuOM "Lo que ocurre a nivel externo es que están sonando dos sonidos al mismo tiempo, emitidos por un mismo cantante." "Se basa en modificar parte del aparato fonador para conseguir destacar uno de los harmónicos que ya la propia voz contiene en el color, en su timbre." Originaris del centre de Mongòlia i altres zones del centre d'Àsia, aquests cants guturals eren la manera amb què pastors nòmades imitaven els sons de la natura. Ara, a Occident, s'han convertit en una música espiritual, ideal per a la meditació i amb un gran nombre d'adeptes.

“Es basa en modificar part de l’aparell fonador per aconseguir destacar nítidament un dels harmònics que la pròpia veu ja conté en el seu timbre”, explica Moisés Pérez, un dels integrants de MoUM. D’aquesta manera que es modula la veu perquè s’escolti una altra nota. Aquesta tècnica gutural l’empraven els pastors nòmades de Mongòlia i d’altres zones del centre d’Àsia per imitar els sons de la natura.

Quan es va introduir a Occident, aquests cants van encaixar en el context de la música espiritual, i en especial com a recurs per a la meditació. D’aquí que ara compti amb un gran nombre d’adeptes, com els que s’han donat cita per escoltar MoUM. Aquesta coral de càmera, que va néixer l’any 2008, està formada per vuit artistes i prioritza el so col·lectiu per convertir la música en una única freqüència. D’aquesta manera, MuOM aconsegueix melodies minimalistes. És una de les tres o quatre úniques formacions professionals de tot el món dedicada a aquest tipus de cant.

En el concert a Santa Maria del Pi els han acompanyat, a més, dos músics destacats: Néstor Kornblum, un dels mestres que van introduir els cants difònics a Espanya, i Luis Paniagua, un referent de la música antiga feta a l’estat.