Aquest cotxe espacial de Lego és capaç de moure's sol, cap un objectiu concret. Si ja de per si resulta sorprenent, encara ho és més si tenim en compte que l'han construit i programat dos nens de 10 i 11 anys. "L'hem construit i programat amb aquell ordinador." "Aquí li hem demanat que activi una antena per establir comunicacions amb una central." Participen de les classes de robòtica amb Lego de l'escola d'extraescolars Creatic Nens. Aprofiten la motivació per les noves tecnologies dels infants per estimular les seves capacitats. ENAITZ ETXAGIBEL, professor de CreaTic Nens: "El que volem no és que siguin enginyers o informàtics. Ells treballen competències i aptituds transversals. Treballen molt la resolució de problemes, l'autonomia personal, la lògica també la treballen molt." "Això és el motor. I això es connecta a l'ordinador així i fa que es mogui la nòria amb diverses peces. Amb engranatges..." "M'agrada el lego perquè em puc fer intel·ligent, ens podem inventar coses que ens agradin." A més de robòtica, CreaTic Nens també imparteix tallers d'informàtica. Ho fan amb videojocs com Scratch i Minecraft, que els alumnes aprenen a modificar al seu gust. Per a l'ocasió, per exemple, han programat un logo de BTV capaç de tallar la gespa.

“El nostre objectiu no és que d’adults es facin enginyers o informàtics”, explica Enaitz Etxagibel, professor de l’escola CreaTIC Nens. “Amb les classes de Lego i ‘Minecraft’ adquireixen competències transversals com la lògica o la resolució de problemes”, afegeix. Es tracta, segons els responsables de l’escola, de metodologies que ja es fan servir amb èxit a molts països d’Europa però que encara no han arrelat a Catalunya.

El cert és que resulta sorprenent com els alumnes de l’escola, la majoria d’entre cinc i vuit anys, parlen sense problemes de motors i programació per ordinador. A la classes dels “grans” -de 10 i 11 anys- ja són capaços de programar vehicles perquè executin les seves ordres. Els construeixen amb una línia de Lego expressament pensada per a finalitats educatives, l’ev3. L’exemple que ens mostren és un vehicle espacial que, un cop programat pels alumnes, es mou fins a una antena i l’activa. “Si modifiquem les instruccions a l’ordinador podem fer que faci tot de coses, com fer voltes sobre si mateix o alçar el braç robòtic”, explica en Guillem, un dels alumnes del taller.

A més dels tallers de robòtica amb Lego, CreaTIC Nens també imparteix classes extraescolars d’informàtica. Fan servir els videojocs ‘Minecraft’ i ‘Scratch’. Els alumnes aprenen a programar en els seus llenguatges per tal de modificar-los al seu gust.

Fins ara CreaTIC Nens impartia els cursos a centres cívics de Barcelona. Fa ben poc, però, han arribat a un acord amb l’Ajuntament perquè els cedeixi un local al Raval. A canvi, s’han compromès a fer cursos a nens de famílies amb pocs recursos del barri.