Per exercir de fotògraf als anys 70, calia obtenir un carnet. El 1972 Miquel Gamis va fundar l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya per organitzar un curs que possibilités l'obtenció del carnet de periodista gràfic impulsat pel Ministerio de Educación y Ciencia. Amb els anys, van oferir una titulació en fotografia i van començar a crear un arxiu de fotografia catalana. EDUARD BERTRAN, director de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya "Els fons que tenim a l'arxiu, alguns han vingut a través de cessions de famílies, d'altres per compres que s'han pogut anar trobant a diferents llocs de Catalunya o de Barcelona. En aquests moments nosaltres tenim al voltant de 800.000, entre còpies de paper i negatius, de vidre o plàstic. La funció principal del nostre arxiu és, a part de la conservació, la difusió. Ja sigui a través de productores o editorials que poden venir a consultar... perquè aquest arxiu és de consulta pública. Per tant, aquest fons, d'alguna manera, es veu reproduït en aquests àmbits. Per exemple, aquest Nadal hem publicat un llibre sobre la Barcelona entre guerres, d'un fons que tenim en propietat que és el fons Merletti. I és un llibre que hem coeditat amb l'Ajuntament de Barcelona i l'editorial Efadós." L'oferta de l'Institut es complementa amb formació adreçada a tots els públics a través de cursets i tallers diversos. EDUARD BERTRAN, director de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya "El que tenim és un graduat en tres anys. Aquest intenta que els nostres alumnes puguin desenvolupar la seva activitat professional. Després també tenim uns cursos d'iniciació, cursos per joves, etc. Ara que arriba l'estiu, tenim un campus per joves, caps de setmana, activitats per a les escoles... El que intentem és donar formació a tothom, des del professional a l'aficionat."

El fotògraf Miquel Galmes es dedica a la fotografia des de molt jove. El 1964 va entrar a l’empresa Kodak, on va impartir el primer curset de positivat en color l’any 1967. El Ministerio de Educación y Ciencia el va contactar el 1971 perquè participés en la preparació dels plans d’estudi d’Enseñanzas Audiovisuales. Aquest fet va impulsar Galmes a fundar l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya – IEFC- l’any 1937.

La secció més important de l’Institut és l’arxiu, on es fa recerca i la difusió de la fotografia. L’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC va néixer fa més de 30 anys per recuperar el patrimoni fotogràfic català. El fons inclou més de 800.000 originals d’autor, la majoria negatius, des de finals del segle XIX fins mitjan segle XX. La consulta al fons de l’arxiu és d’accés lliure. També disposa d’una biblioteca especialitzada en fotografia i aplega una col·lecció de 5.400 llibres, i una hemeroteca on es poden consultar els darrers números de més de 30 revistes especialitzades en fotografia, tant nacionals com estrangeres, així com un fons retrospectiu que aplega més de 750 títols de publicacions periòdiques.