L'Hotel España actual és un dels més antics de la ciutat. Va començar sent una fonda l'any 1859 i a principis del XX es va convertir en un hotel, reformat per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Una reforma que va fer gràcies a altres grans artistes de l'època i que va ser mereixedora d'un premi de disseny de l'Ajuntament de Barcelona. INÉS VÁZQUEZ, directora de Relacions Públiques del grup Condes Hotels "Ens trobem al bar Arnau, que pren el nom del cèlebre escultor Eusebi Arnau, que va fer aquesta magnífica xemeneia d'alabastre que és una de les joies de l'hotel. També destaquen aquestes columnes, els sostres artesonats???, i les làmpades que són originals de principis del segle XX." "Ara ens trobem a la sala de les Sirenes, decorada amb tots els frescos i esgrafiats del pintor Ramon Casas. La sala pren el nom dels motius marins d'aquests frescos, i es va decorar també amb tos aquests arrambadors de fusta que veiem que són penjadors i que estan decorats amb els diferents escuts dels diferents regnes d'Espanya." "Ara estem al restaurant Fonda Espanya, està compost per tota una sèrie de mosaics on es repeteixen un altre cop elements modernistes, els penjadors de fusta amb orfebreria, els sostres de marqueteria, combinats amb mosaics, les làmpades originals de l'època." La darrera reforma de l'establiment es va fer l'any 2009. Amb els treballs es va voler recuperar i posar de relleu els elements modernistes de l'Hotel España.

El gener de 1859 va ser quan se’n va modificar l’ús i es va transformar en la Fonda España, que oferia bones habitacions amb mobiliari totalment nou, a més de servei de menjar tant al local com a domicili.

El gener de 1898, Miquel Salvadó, propietari de l’establiment, va demanar un primer permís per fer obres de reforma interior de la planta baixa, seguit d’un segon permís el novembre de 1900, quan es van fer els tancaments d’alguns patis interiors, i un tercer permís el 1901 per instal·lar un ascensor amb el motor elèctric corresponent. Va ser aleshores quan es va convertir en hotel. La reforma va ser projectada per Lluís Domènech i Montaner, i va finalitzar el 1903. L’any 2004 l’hotel va ser adquirit pel grup Cadarso il’any 2009 va començar una rehabilitació que l’ha convertit en un hotel de quatre estrelles.