AITZOL RUIZ, vaguista "Temas tan básicos como que la gente no trabaje más de 40 horas y tenga dos días de fiesta a la semana, que se controlen los niveles de subcontratación. Esta reunión ha sido más distendida y hemos notado a Telefónica más receptiva y esperemos no equivocarnos." 47 dies de vaga i reunions que no satisfeien les demandes dels treballadors van desembocar, ara fa una setmana, en l'ocupació de la seu del Mobile World Centre del portal de l'Àngel. JAVIER MARCO, treballador en vaga "Esto es una ocupación pacífica que solo tiene un objectivo, que Telefónica se siente con nosotros y que retire el contrato bucle, ese contato que nos ahoga." Unes reclamacions que han tingut el suport de diferents líders polítics, tant durant la campanya electoral com després. MARIA JOSÉ LECHA, cap de llista de la CUP Capgirem Barcelona "Hem de lluitar per un salari sinó per tots aquests drets que ens estan robant i que ens estan privatitzant, ho farem al carrer i també ara a l'ajuntament." JOAN TARDÀ, diputat d'ERC al Congrés "Si es perd aquesta vaga es normalitzarà un nou tipis de relacions laborals que ja freguen i toquen l'esclavatge." Ahir la situació es va complicar perquè una resolució judicial ordenava el desallotjament de l'edifici, si calia per la força. La cap de llista de Barcelona en Comú es va desplaçar fins al local. ADA COLAU, cap de llista Barcelona en Comú "Demanem que s'interrompi, que es retiri i com a futura alcaldessa m'he ofert per ajudar a fer de mediadora i si cal asseure'm a la taula de negociació." Una negociació que s'ha intentat durant una nit molt llarga. L'empresa es va postul·lar com a mediadora en el conflicte, però els treballadors s'hi van negar, ja que la consideraven part implicada. "Jo quan vaig a casa teva a arreglar-te la línia m'he d'identificar amb una acreditació que porta el nom de telefònica. Encara ells diuen que no tenen cap problema amb nosaltres, que nosaltres no som els seus treballadors." Finalment, després de 53 dies de vaga i d'una setmana de tancament a la botiga, aquest matí empresa i treballadors s'han compromès a asseure's. Serà entre dimarts i divendres. Els treballadors han abandonat al migdia l'edifici de forma pacífica i voluntària però asseguren que la vaga es manté fins que no millorin les condicions laborals. De moment la botiga està tancada i no reobrirà fins a nova ordre.

Les primeres paraules del portaveu del comitè de vaga, Aintzol Ruiz de Azúa, en comparèixer davant dels mitjans de comunicació mentre els seus companys desallotjaven voluntàriament la botiga han estat per agrair el suport d’Ada Colau i tots els grups polítics d’esquerres que han signat el Compromís de les Escales. Javier Marco, l’altre portaveu del comitè de vaga, assegura que això i la mobilització popular han estat clau perquè la multinacional “cedeixi”.

L’acord negociat des d’ahir i rubricat aquest dissabte cap a les 13 h preveu l’obertura d’una mesa de negociació que es reunirà per primer cop entre el 2 i el 5 de juny a la seu de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona. Per part de Telefónica, hi seran tant el director a Catalunya, Kim Faura, com el director d’operacions i suport a la xarxa, Jerónimo Sánchez Peralta. L’empresa el va oferir ahir com a “mediador” en el conflicte laboral “amb les empreses col·laboradores de Telefónica”.

L’escull que ha calgut salvar durant les darreres hores és aquest paper de mediadora de Telefónica, que els treballadors entenen en tot moment com a part implicada en el conflicte, atès que és en nom de qui treballen, encara que sigui com a autònoms o subcontractats a través de diverses empreses. Formalment, Telefónica s’asseurà a la taula com a mediadora, però els portaveus del comitè de vaga han vist avui una predisposició més bona que fins ara per facilitar que es pugui arribar a acords.

El conflicte s’estén

Els treballadors directes de Telefónica han convocat dues hores de vaga dimarts i dijous en solidaritat amb els subcontractats, amb qui consideren que comparteixen alguns problemes laborals. També s’han convocat vagues durant els properes dies a diverses empreses de teleoperadors encarregades de l’atenció als clients de Movistar.

L’empresa es compromet a retirar la denúncia contra aquesta ocupació i a no represaliar els treballadors que l’han protagonitzat. Això frenarà l’acusació contra Aitzol Ruiz de Azúa, ara mateix imputat per violació de domicili de persona jurídica. El portaveu del comitè de vaga, visiblement emocionat en comunicar que l’ocupació s’havia acabat, ha rebut mostres de suport i solidaritat dels seus companys. Ha dit que, després de gairebé dos mesos de vaga indefinida, aquesta darrera setmana d’ocupació de la botiga del Portal de l’Àngel ha estat especialment dura. Allà dins ha calgut organitzar-ho tot, des dels espais per dormir fins a un servei d’objectes perduts i desapareguts, que n’hi ha hagut molts malgrat que els vaguistes tenien, fins i tot, un vigilant propi.

Per tot això, els treballadors subcontractats de Movistar han celebrat com una victòria indiscutible l’acord per poder marxar i poder començar a negociar. “Quan vam entrar aquí no érem un interlocutor per a Telefónica i ara sí que ho som”, ha valorat finalment Ruiz de Azúa.

Els treballadors en vaga i tots els col·lectius que hi donen suport també estaven pendents d’un possible desallotjament per part dels Mossos d’Esquadra. El Jutjat d’Instrucció número 24 l’ha ordenat aquest divendres. És el mateix jutge que fa una setmana va desestimar-lo, malgrat la petició de Telefónica i la fiscalia, argumentant que l’ocupació s’havia d’entendre en el marc d’un conflicte laboral i que el desallotjament podria causar “l’alteració de l’ordre públic i multitud de lesionats”.

Aquest divendres, prop d’un miler de persones s’han manifestat des del Parc de les Tres Xemeneies, al Paral·lel, fins al Mobile World Centre de la plaça de Catalunya en suport dels tècnics i instal·ladors subcontractats de Telefónica. Un cop allà, el comitè de vaga ha comparegut davant dels mitjans de comunicació junt amb representants de Barcelona en Comú, ERC, la CUP i diverses formacions polítiques presents als ajuntaments de l’àrea metropolitana de Barcelona. Tots aquests representants polítics han signat el Compromís de les escales, pel qual es comprometen a no signar ni renovar cap contracte amb Telefónica mentre l’empresa no resolgui aquest conflicte amb els treballadors i els garanteixi unes condicions de treball dignes. Ada Colau ha traslladat personalment el seu suport a aquests treballadors aquest divendres a la tarda i la cap de llista de la CUP s’ha sumat a l’ocupació fins ben entrada la nit.

Els treballadors i instal·ladors subcontractats de Movistar van ocupar la botiga el 23 de maig amb la intenció de quedar-s’hi fins a aconseguir negociar les seves condicions laborals amb Telefónica. Dissabte 9 de maig ja havien ocupat aquest mateix espai. Van marxar-ne voluntàriament a l’hora del tancament de la botiga perquè dos representants de Telefònica va accedir a reunir-se amb ells dilluns següent. Però llavors els van acabar dient que no negociarien condicions de treball amb els treballadors vaguistes sinó amb els sindicats CCOO i UGT, que setmanes abans havien assolit un preacord amb la patronal i les empreses a través de les quals estan subcontractats.

Els tècnics i instal·ladors en vaga des del 7 d’abril volen negociar la contractació directa de tots els que ara mateix treballen com a autònoms i una revisió de les subcontractes que els permeti no treballar més de 40 hores setmanals, amb dos dies de festa i un sou digne.