Joan Delort deixarà el càrrec de forma imminent sense esperar l’arribada del seu substitut. “Organitzo el traspàs i me’n vaig”, va respondre ahir a ‘El Periódico’. Delort, que durant el tripartit havia estat cap polític també dels Mossos d’Esquadra, va entrar al consistori el 2011 per millorar la coordinació entre els cossos policials que operen a la ciutat.

Tot i que l’equip de Colau ha demanat tranquil·litat al cos i ha reiterat la voluntat de diàleg, diversos responsables policials veuen amb preocupació el desembarcament del nou equip de govern. Per exemple, la proposta de Barcelona en Comú per crear una divisió de guàrdies de protecció, sense armes, per a situacions de baix risc no ha agradat gens al Sindicat d’Agents de la Policia Local (SAPOL). El seu secretari general, Marcos González, ha carregat en una entrevista a Barcelona FM contra el número 4 de la candidatura d’Ada Colau, Jaume Asens, un dels ideòlegs de la mesura. González ha demanat a la candidatura de Barcelona en Comú que actuï sense prejudicis i que abans conegui de primera mà el cos. És justament el que Asens s’ha compromès a fer. El número 4 de Barcelona en Comú assegura que encara no s’han reunit amb la Guàrdia Urbana “perquè no hi ha hagut temps”.

Durant la campanya electoral, Ada Colau va reiterar que s’hauria de reconsiderar l’actual estructura de la policia municipal. Segons Barcelona en Comú, la Unitat de Suport Policial i les quatre unitats nocturnes operatives estan sobredimensionades i els gairebé 500 agents que la conformen no són necessaris. En canvi, Colau ha expressat avui mateix la voluntat de destinar més recursos a la policia de proximitat, que resolgui conflictes als barris mitjançant el diàleg i abans que sigui necessari fer ús de la força.