Aquests tallers podrien desaparèixer aviat perquè en aquest espai s'hi ha de construir el complex esportiu Camp del Ferro. Tres pavellons i piscines d'estiu substituiran a partir de 2017 aquests forns on actualment treballen els alumnes d'escultura, fosa i forja de la Llotja. Segons la direcció de l'escola, des de 2003 el Consorci d'Educació ha invertit uns sis milions d'euros a condicionar unes instal·lacions on s'havien de construir equipaments per al barri. NORA ANCAROLA, subdirectora l'Escola de Disseny i Arts Llotja "Aquestes reformes s'han fet d'una manera no massa lògica, sense coneixement entre administracions i, per tant, creiem que amb una certa irresponsabilitat. I ara tenim el problema que hi ha un equipaments que el barri legítimament necessita i que es volen fer sobre els nostres equipaments." Una trentena d'alumnes d'aquesta escola d'art estan acampats per reclamar una solució. Diuen que, per la complexitat que tenen, els tallers no es poden traslladar d'un dia a l'altre i que l'aulari afectat acull la meitat dels alumnes del centre. S'han organitzat en assemblea i denuncien la mala gestió dels diners públics. MARIONA BRUNET, portaveu de l'Assemblea d'Estudiants de l'Escola Llotja "Fa res han invertit en un forn d'aquests tallers d'escultura i forja 50.000 euros i encara està en funcionament el forn. Fa res invertiu en el forn i ara el voleu tirar a terra per construir? És una mica estrany." NORA ANCAROLA, subdirectora de l'Escola de Disseny i Arts Llotja "S'ha començat a construir al gener d'aquest any. Nosaltres vam demanar el permís per fer-ho perquè era una despesa molt important i el Consorci d'Educació, fins i tot, ens va dir que no només podíem fer la despesa sinó que ens ajudaria pagar-la." El Consorci d'Educació afirma que s'està buscant una solució consensuada però que encara no hi ha res tancat. La direcció, professorat i estudiants de l'escola d'art creuen que cal trobar-la aviat. NORA ANCAROLA, subdirectora de l'Escola de Disseny i Arts Llotja "El que ens preocupa és perdre uns equipaments sense saber exactament on es traslladaran i com i amb quins diners." MARIONA BRUNET, portaveu de l'Assemblea d'Estudiants de l'Escola Llotja "Ens prometen la part de més enllà, però és un edifici abandonat on actualment hi ha el Banc dels Aliments i s'haurien de fer moltes obres. Si aquesta pista és per a 2017 no dóna temps de, primer fer aquell edifici i traslladar-nos allà, i després, construir això. No ens quadren els números i estem reclamant el nostre dret i el nostre lloc per poder estudiar." Les obres del poliesportiu del Camp del Ferro haurien de començar la primavera de l'any vinent. Abans, però, s'hauran d'habilitar un accés, entrada de camions, magatzem i despatxos nous perquè els actuals estan afectats per la primera fase del projecte urbanístic.

L’assemblea d’alumnes de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja expliquen que les naus afectades acullen els graus de forja, fosa, pedra, fusta i il·lustració. Les quatre primeres especialitzacions requereixen unes instal·lacions adequades al soroll i fum que es genera quan es treballen aquests materials. Pel que fa als estudis d’il·lustració, asseguren que representen la meitat dels alumnes de la Llotja.

Des del 13 de maig, una trentena d’alumnes han iniciat una tancada indefinida al centre per protestar contra l’afectació de les naus. Matisen que no rebutgen que es donin més equipaments als veïns de la Sagrera, però consideren que hi ha alternatives. Precisament, l’assemblea explica que el Consorci d’Educació els ha proposat un pla de traspàs a una altra nau del recinte, però l’alumnat no ho veu “viable”. Per això, es mostren ferms que no volen acabar “ni en barracons ni en instal·lacions inadequades”.

L’Escola Superior de Disseny i Art Llotja ocupa la seu de la Sagrera des de 2003. Les instal·lacions havien acollit fins llavors l’únic centre de formació professional del districte. Per això, ha calgut fer-hi obres i adaptar les naus a les necessitats d’una escola d’art. El 2009 les seccions d’escultura, fosa i forja i d’il·lustració també s’hi van instal·lar. Va ser llavors quan es van construir tres tallers adaptats a la especialitat amb grans forns, campanes extractores i adequats a la normativa. També s’hi va fer un aulari que, actualment, acull els 700 alumnes d’il·lustració del centre, la meitat dels d’aquesta seu de la Llotja.

Els gabinets d’arquitectura Barceló – Balanzó Arquitectes, Gustau Gili Galfetti i Activitats Arquitectòniques han estat els guanyadors del concurs d’idees per al nou poliesportiu Camp del Ferro de la Sagrera. La seva proposta, Terra, ha estat l’escollida entre una desena de participants que ja havien passat una primera selecció.

El projecte inclou tres pavellons, dos dels quals destinats a esports de patins. De fet, el Club Patí Congrés s’hi traslladarà un cop enllestides les instal·lacions. El tercer pavelló estarà preparat per practicar-hi bàsquet, futbol sala, voleibol o handbol. Les piscines d’estiu tindran una superfície d’uns 1.500 metres quadrats. A més, la reurbanització comportarà l’obertura d’un nou carrer que ha de prolongar el de Virgili, entre els carrers del Pare Manyanet i del Camp del Ferro. En total, s’hi destinaran 15,5 milions d’euros.

[Foto: Ajuntament de Barcelona]

Toni Barceló, un dels arquitectes guanyadors del concurs, explica que la proposta ha volgut reduir l’impacte del volum dels equipaments semienterrant els edificis. També aposten per no ocupar tot el solar i crear així un espai públic que realçarà tant el nou poliesportiu com l’entrada de la seu de la Llotja.

Està previst que, després de la redacció del projecte final, les obres comencin la primavera de 2016 i s’enllesteixin en un termini de 18 mesos.