És una de la quinzena de possibilitats que hi ha dins la ruta de Montjuïc. A l'Institut del Teatre les portes obertes inclouen accés a espais normalment tancats al públic general, com les aules. A banda hi ha multitud de tallers pensats per gaudir amb tota la família. Un altre dels atractius és aquesta exposició. MARTA RAFA, coordinadora d'activitats "El que fem amb la Nit dels Museus és sempre ensenyar alguna coseta. Aquest any hi ha una exposició sobre un muntatge de Gelabert Azzopardi que es diu Useless." "Hem vist el programa i intentarem fer varies coses, IT Dansa, també l'Ovidi Montllor." "Un poquito para los niños, para que vean las cosas que hacen en un teatro, que no solemos venir cada día." Un altre dels punts d'atracció a la muntanya de Montjuïc és la Fundació Miró, on s'han fet algunes cues, sobretot a primera hora. "Perfecte, jo crec que s'hauria de fer un cop més." "El clima és bo, és un bon moment de l'any, la nit agrada, és una cosa diferent." La ruta tres proposa un recorregut des del Gòtic al Mar. Una parada important és el Cercle Artístic Sant Lluc, que és novetat d'aquesta edició, amb un valor afegit: el visitant s'ha convertit durant una estona en un artista. JOSEP CASTELLS, escenògraf "És per entrar per disfrutar i gaudir-lo." "Es otra movida, más creativa, más divertida y diferente." La Nit dels museus s'allargarà fins a la una de la matinada, i la majoria dels equipaments que hi participen també obriran gratuïtament demà al matí.

A Ciutat Vella, els grans centres museístics de la ciutat s’han tornat a omplir de visitants des del vespre fins a la matinada. Les escales del MACBA anaven plenes de visitants per canviar d’una exposició a l’altra i participar de les activitats programades. Al Museu Picasso s’han tornat a veure cues llargues, avui que l’entrada és gratuïta i no programada. En canvi, La Pedrera ha evitat aquest any les cues implantant un sistema pel qual, per accedir-hi, calia reservar prèviament l’entrada -igualment gratuïta- per Internet. Feia dies que estaven esgotades.

81 museus, sis rutes

Com en anys anteriors, els llocs a visitar estan organitzats en mitja dotzena de rutes per tal d’orientar els visitants cap a una banda de la ciutat, conscients que en sis hores no es podran recórrer mai tots els museus. Tampoc tots els d’una ruta. La primera començava a Montjuïc i ha estat la preferida per milers de visitants. A més del públic de la Fundació Miró, el MNAC ha omplert ràpidament totes les visites comentades a les obres més destacades de la seva col·lecció, mentre centenars de parelles ballaven swing a la sala oval. No gaire lluny, les recreacions històriques de Barcino Oriens davant del Museu d’Arqueologia han tornat a atreure la curiositat de centenars de famílies.

La segona ruta, de l’Eixample a Gràcia, acumula dues de les novetats més curioses de l’edició d’enguany de La nit dels museus. La primera és la Gran Lògia Provincial de Catalunya, a la Gran Via. A primera hora encara era fàcil entrar-hi, amb un temps d’espera per afegir-se a un dels grups guiats pels mateixos maçons que no passava del quart d’hora. Però la lògia ja ha previst que la gent hauria d’esperar, així que ha amenitzat la cua amb música en directe. L’altra novetat en aquesta ruta és la col·lecció de dibuixos de Ricard Opisso, que pertany a la Fundació Arqueològica Clos però es troba en una sala de l’Hotel Astoria, perquè és propietat de l’hoteler Joan Clos.

La tercera ruta, la del Gòtic i el Born, concentra alguns dels museus clàssics i més importants d’aquesta nit i, com sempre, han estat els més massificats en aquesta nit. Enguany no hi ha, a diferència de l’any passat, ni el Museu Diocesà ni l’Estudi Regomir, on en l’edició de 2014 es va exposar una retrospectiva de l’escultor Josep Maria Subirachs. La quarta ruta, del Raval al port, arrenca efectivament al CCCB i el MACBA i arriba al Museu Marítim.

La cinquena ruta aplega els museus ubicats a Sant Martí, Sant Andreu, Sant Adrià de Besos, Santa Coloma de Gramenet i Badalona. Però abans de sortir de Barcelona incorpora, a més de museus, dos punts que apleguen l’oferta gastronòmica al carrer del festival Eat Street: a la plaça de les Glòries, l’oferta dels xefs convidats gira entorn d’Europa i Àsia, mentre que a la zona Fòrum es concentraran els estils culinaris propis de les Amèriques.

A la sisena ruta hi ha museus dispersos per Horta, Sant Gervasi, Pedralbes, Esplugues i Cornellà de Llobregat. Punts de gran interès com la gaudiniana Torre Bellesguard, el Museu Palmero, el Monestir de Pedralbes o CosmoCaixa no han rebut aquesta nit tants visitants com els museus del centre, però sí una quantitat important de públic. Pots veure amb detall com ha anat la nit a cadascun dels museus recorrent el mapa que trobaràs al final d’aquesta notícia: a cada punt hi ha tants tweets recollits com s’indica al número que hi ha a la boleta.

Una experiència ben consolidada

La nit dels museus té aquesta nit 81 centres oberts entre les 19 i la 1 h a Barcelona i l’àrea metropolitana, nou més que l’any passat i quatre vegades més que el 2008, quan se’n va fer la primera edició a la ciutat. El 2014, més de 160.000 persones van visitar els 72 museus i centres culturals oberts fins a la 1 h de la matinada.

Aquesta nit de museus és una iniciativa d’origen francès que consisteix a obrir tots els museus fins a la matinada coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, que és dilluns vinent. L’any 2004, el Consell d’Europa la va adoptar com a proposta cultural per a tot el continent i actualment la celebració es fa simultàniament a més de 40 països, amb la participació de més de 4.000 centres culturals. La majoria dels museus que hi participen també obriran gratuïtament les portes diumenge al matí.