Avui és el Dia Mundial de la Fibromiàlgia, una malaltia que no té cura i que es calcula que afecta més de 250mil persones a Catalunya. Coincidint amb l’efemèride, els afectats per les anomenades Síndromes de Sensibilitat Central (SSC) -un conjunt que engloba patologies com la Fibromiàlgia, la Síndrome de Fatiga Crònica, la Sensibilitat Química Múltiple i l’Electrohipersensibilitat- han demanat a la Generalitat, a través de l’Institut Català de la Salut, que es creïn més unitats mèdiques especialitzades en la malaltia.

Actualment hi ha només dos centres que ofereixen diagnosi i tractament especialitzat als hospitals de la Vall d’Hebron i Clínic. Una oferta que, segons els malalts, és insuficient i que deixa milers de persones sense els tractaments mèdics que requereixen. L’alternativa són consultes privades en clíniques com la BarnaClínic, que tenen un cost econòmic elevat i que en molts casos les famílies no poden assumir, ja que tampoc compten amb ajudes econòmiques per a aquest propòsit.

L’advocat i membre del col·lectiu Ronda, Miguel Arenas, resumeix així la sensació dels afectats: “Ja no tenim ni llista d’espera i es nega sistemàticament l’accés als metges especialitzats dels dos centres públics. El que estem trobant és solitud i desesperació, el que estem trobant és una gran manca d’assessorament especialitzat a les persones malaltes.”

Poc abans de presentar la petició a l’ICS, els advocats del col·lectiu Ronda també han presentat la denúncia al síndic de greuges en nom de les famílies.