Les proves s'han de fer entre el 4 i el 15 de maig. Però els pares de, com a mínim, una vintena d'escoles barcelonines han decidit declarar-se insubmisos. ARIEL, pare d'un alumne "Ese día no asistirá a clase mi hijo particularmente y casi todos los niños de la clase." Els progenitors que secunden aquesta iniciativa formen part de la Xarxa d'Escoles Insubmises. Una xarxa amb acció a tot Catalunya que veu en la prova de tercer de primària la primera mostra d'aplicació de l'anomenada llei Wert. BELÉN TASCÓN, promotora de la Xarxa d'Escoles Insubmises "No estem en contra de les avaluacions. I no volem que no s'avaluï el sistema. El que passa és que aquesta prova diagnòstica és un instrument de la LOMCE i nosaltres estem en contra d'aquesta llei." La campanya per boicotejar la prova s'intensifica a partir d'avui mateix amb la posada en marxa d'aquest web. Els promotors no hi volen implicar ni les direccions ni el professorat perquè són treballadors públics i podrien tenir conseqüències legals. En canvi, diuen que la mesura no és sancionable ni per als pares ni per als alumnes, ja que la prova no té efectes en el currículum. La conselleria d'Ensenyament es desmarca de les crítiques a l'examen i diu que a Catalunya s'ha fet des de l'any 2000 i que l'únic que canviarà és que es farà a tercer i no a quart, com fins ara. La FaPaC creu que avançar-les un curs sí que és significatiu. XAVIER OLIVELLA, membre de la junta de FaPaC "Com més primerenca és la prova més estàs condicionant els aprenentatges. Les escoles de més prestigi a Barcelona públiques són les que fan projectes, coses molt diferents de l'ensenyament acadèmic clàssic i habitual. Aquestes proves van a conculcar aquestes experiències educatives." El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) i la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares d'Alumnes (Ceapa), també s'han unit a la crida perquè els estudiants no facin la prova.

Serà una de les primeres batalles a les aules contra la nova llei d’educació estatal. En una vintena d’escoles de primària de la ciutat molts pares han decidit que no portaran els seus fills a classe el dia que es facin les proves, uns testos que consideren la primera mesura visible de la LOMCE. La campanya de boicot està organitzada per la Xarxa d’Escoles Insubmises que aplega uns 40 centres de tot Catalunya.

Els pares han decidit no implicar els professors en la protesta per evitar que tinguin conseqüències legals. Han posat en marxa un web en què expliquen quins són els arguments pels quals s’oposen tant a la llei Wert com a la prova d’avaluació. La conselleria, per la seva banda, nega que la prova sigui una imposició de la llei Wert. Asseguren que aquest examen es fa des de l’any 2000 i que l’únic canvi és que abans es feia a quart i ara es fa a tercer.

La FaPaC creu que avançar-les un curs sí que és significatiu. “Com més primerenca és la prova més estàs condicionant els aprenentatges. Les escoles de més prestigi a Barcelona públiques són les que fan projectes, coses molt diferents de l’ensenyament acadèmic clàssic i habitual. Aquestes proves van a conculcar aquestes experiències educatives”, explica Xavier Olivella, membre de la junta de la FaPaC.