A la Camèlia li van extirpar un pit als 80 anys, a partir d'aleshores s'ha recuperat completament del càncer de mama. Ara està tranquil·la però quan va passar va tenir por. CAMÈLIA RODA, pacient "Vaig ser valenta i vaig dir: d'aquí en sortiré viva." És una de les gairebé 500 pacients que han participat en l'estudi del Servei de Ginecologia del Vall d'Hebron. Tradicionalment a les dones majors de 80 anys no se'ls plantegen els mateixos tractaments que a les dones més joves perquè són massa grans. Però l'augment de la qualitat i de l'esperança de vida fan que alguns metges valorin oferir-los totes les opcions. TOMÁS CORTADELLAS, ginecòleg autor de l'estudi de l'Hospital Vall d'Hebron "Qualsevol dona, encara que tingui 99 anys, voldrà fer tot el que pugui per curar-se." Segons l'estudi, les dones de més de 80 anys operades de càncer de mama tenen un supervivència el doble d'alta respecte a les que només han rebut tractament d'hormonoteràpia. Passen de viure 4 anys més a viure'n 8 més. "Els metges autors de l'estudi de l'Hospital de la Vall d'Hebron també explqiuen que les intervencions en dones grans són més complexes". "Formar part d'un equip multidisciplinar on hi hagi un assessoramnet geriàtric, una valoració amb l'anestessista integral i tenint en compte que en el post operatori s'ha d'anar amb més compte." Per operar dones més grans de 80 anys, però, s'ha de valorar que el seu estat de salut és òptim i s'ha de calcular quina és la seva esperança de vida.

El 30% dels casos de càncer de mama es detecten en dones grans i la xifra podria augmentar perquè cada vegada hi ha més dones en edat avançada. A partir d’aquí, el Servei de Ginecologia de l’Hospital Vall d’Hebron va iniciar un estudi en 465 dones octogenàries entre el 1995 i el 2012 i va concloure que la cirurgia millora la supervivència al càncer en dones majors de 80 anys.

Els investigadors han constatat que les dones operades tenen un supervivència al càncer de 8 anys de mitjana. En canvi, les dones que han rebut un tractament d’hormonoteràpia tenen una supervivència menor i que es redueix fins als 4 anys. Per això, els impulsors de l’estudi són partidaris d’oferir totes les opcions de tractament a les dones grans, tal com es fa amb les més joves.

L’estudi ha estat publicat a l’‘European Journal of Surgical Oncology’, i ha estat liderat pel doctor Antoni Gil i un dels principals autors és el ginecòleg Tomás Cortadellas, qui explica que abans d’operar una pacient gran cal valorar quin és el seu estat de salut i quina esperança de vida se li preveu.