City OS permetrà intercanviar dades entre administracions, empreses i entitats, crear noves solucions per millorar el servei al ciutadà i generar noves oportunitats de negoci. L’objectiu és ordenar i convertir les dades en informació rellevant i en coneixement.

A tall d’exemple, a partir del nou sistema operatiu, es volen millorar serveis d’assistència o d’emergències tenint en compte totes les variables sobre trànsit, subministraments i condicions meteorològiques, entre d’altres.

El City OS serà un sistema obert perquè sigui compartit per totes aquelles ciutats que el vulguin adoptar com a propi i s’ha fet en el marc de la Capitalitat Europea de la Innovació, que ostenta Barcelona.

El guanyador del concurs públic ha estat CIMO (Collaborative & Innovation for Municipal Organizations), la UTE formada per Accenture, SL, Tradia Telcom, SA, Sinovia SNC i Cofely España, SL. Aquests dos últims formen part del grup GDF Suez.

La licitació per a l’obtenció, desenvolupament i manteniment d’aquest sistema té un pressupost màxim d’1.700.000 d’euros (IVA inclòs) per un període de tres anys.

Vista la inexistència al mercat de cap producte similar al City OS, l’Ajuntament va obrir una nova fórmula de contractació pública. Es tracta d’un diàleg competitiu amb les empreses per desenvolupar conjuntament els requeriments per crear aquest sistema.

El procés va començar l’abril de 2013 i s’hi van presentar 23 empreses. En una etapa prèvia, l’òrgan de contractació va avaluar la documentació rebuda dels diferents licitadors i va convidar a participar en l’etapa de diàleg sis candidats. Es va obrir una etapa d’interacció entre les empreses escollides per tal de definir la solució més adient per satisfer les necessitats de l’òrgan de contractació. Un cop finalitzades les fases anteriors, els candidats finalistes van presentar la seva oferta, basada en la solució especificada durant la fase de diàleg.