Amb 15.000 entrades venudes, el Palau Sant Jordi ha penjat el cartell de complet. Les portes del recinte s’han obert dues hores abans de començar l’acte, a les 18 h. Els qui n’han quedat fora han pogut seguir l’esdeveniment des de les pantalles gegants instal·lades a l’anella olímpica.

Abans de començar els parlaments dins del recinte, Josep Maria Vila d’Abadal (AMI), Muriel Casals (Òmnium Cultural) i Carme Forcadell (ANC) s’han dirigit a la gentada que s’ha aplegat a l’esplanada de davant del Palau Sant Jordi. Tots tres han coincidit a demanar que els catalans votin en clau independentista en les pròximes eleccions municipals.

El president de l’Associació de Municipis per la Independència ha dit que “de les municipals n’han de sortir ajuntaments independentistes que ajudaran a acabar el procés amb el govern”. Per la seva banda, Casals ha assegurat que l’objectiu d’assolir un estat propi està a prop; “encara queden dificultats però som molt, molt a prop”, ha reblat. Forcadell ha arengat el públic donant per segur que el 24 de maig “guanyaran les candidatures independentistes i s’iniciarà el camí cap a la república catalana”.

Dalt d’un escenari presidit pels noms de tots els municipis de Catalunya, dins del Palau Sant Jordi s’han plantejat els reptes polítics més pròxims a l’agenda, com les eleccions municipals del 24 de maig, i les eleccions catalanes del 27 de setembre. Més de 800 alcaldables i representants del món municipal han desplegat una immensa lona amb el lema “24M. Fem la independència des dels ajuntaments”, mentre les grades formaven un immens mosaic de la senyera. Entre els polítics barcelonins que hi han assistit, hi havia l’alcalde, Xavier Trias; l’alcaldable d’ERC, Alfred Bosch; i el número dos de la llista de Barcelona en Comú, Gerardo Pisarello.

Al discurs final, Muriel Casals ha destacat la importància dels municipis i les eleccions del 24 de maig, ja que els ajuntaments són els primers a resoldre els problemes que afecten els ciutadans: “Fer front a aquest repte exigeix disposar dels recursos justos i eliminar les traves que actualment posa l’Estat espanyol, creiem que la nova república catalana serà el millor instrument per resoldre aquestes qüestions d’ordre social“. Casals, que ha agraït la tasca dels alcaldes i ajuntaments pel seu paper al passat 9-N, ha dit que “quan la ciutadania, la societat civil, les institucions i partits hem compartit un mateix horitzó hem estat imparables”.

Carme Forcadell, per la seva banda, ha dit que “el 24 de maig demostrarem que els catalans quan votem, votem majoritàriament independència”. “Sabem que construir la república catalana és el projecte més il·lusionant, innovador i més trencador i l’únic que té el futur garantit, perquè no hem de demanar permís a ningú per fer-lo possible”, ha explicat, per afegir que “cap govern ni cap estat podrà impedir que els 27-S capgirem la història!”.