Un recorregut visual per la Barcelona de postal, però també per racons menys turístics de la ciutat, com el bar la Nena de Gràcia. És el que proposa per a aquest Sant Jordi l'il·lustrador Sagar, que convida a anar mes enllà de les rutes oficials amb la seva obra 'Barcelona. Carnet de viatge SAGAR, il·lustrador de 'Barcelona. Carnet de viatge' "Al que le puede gustar es a alguien que venga a Barcelona por primera vez y se quiera llevar un recuerdo. Porque creo que los dibujos representan barcelona como te gustaría recordarla." I encara un altre recorregut, en aquest cas pels carrers i places de la ciutat amb nom de dona. Una guia plena de curiositats, com per exemple que Sant Martí és el districte amb més noms femenins. Recull les vides i anècdotes de primeres figures com l'escriptora Montserraig Roig, Mercè Rodoreda o la cupletista Raquel Meller, que, a més de Barcelona, té també un carrer a Niça. BETSABÉ GARCÍA, autora de 'Barcelona amb nom de dona' "Va ser estrella del Palace i del gran casino de París, on cantava cançons a París com 'El nen de la mare' o el 'Digue-li que vingui'." Els amants de Barcelona podran escollir aquest Sant Jordi entre una quinzena de publicacions diverses que conviden a sortir i perdre's per la ciutat. MARC PUIG, director de comunicació de l'Ajuntament de Barcelona "Fem un esforç perquè molts dels llibres que fem ens ajudin a descobrir la Barcelona rica i diversa que hi ha més enllà de les zones més superconegudes de la ciutat." I un viatge al passat és el que proposa 'Barcelona', una altra de les novetats que recull instantànies de fotògrafs com Leopold Pomés o Francesc Català-Roca.

Els amants de la literatura barcelonina estan d’enhorabona. Aquest Sant Jordi l’oferta amb la ciutat com a protagonista és diversa i abundant. Entre els productes més esperats el ‘Barcelona. Carnet de viatge’, de l’il·lustrador d’Osca Sagar, que fa un recorregut visual pels carrers de la ciutat.

Tenen un pes destacat els llocs més turístics com la plaça de Sant Felip Neri, el Parc Güell o la basílica del Pi, però el dibuixant ha volgut incloure també racons més amagats al turista però que formen part del seu dia a dia, com la cafeteria la Nena de Gràcia. Sagar ja havia participat prèviament en aquesta col·lecció, com a dibuixant del ‘Redescobrint l’Eixample. Barcelona Carnet de voyage.’

 

Una altra opció és el ‘Barcelona amb nom de dona’, un recull de les vides d’algunes de les dones que donen nom a les places i carrers de la ciutat. La historiadora i filòloga Betsabé García ha recollit 53 perfils femenins tan variats com les escriptores Mercè Rodoreda o Montserrat Roig, així com la cupletista Raquell Meller. L’obra fa un recorregut per les seves vides, alhora que permet seguir una ruta pels districtes i barris de la ciutat des d’una perspectiva de gènere. Així, a més de ser una guia pràctica, busca aprofundir en les vides d’aquestes dones que, cadascuna en el seu àmbit, van canviar la història.

Com a curiositat, ‘Barcelona amb nom de dona’ permet saber que només un 7% de les vies públiques de la ciutat tenen nom de dona. I que Sant Martí és el districte que acumula més presència femenina al nomenclàtor de la ciutat.

En total, aquest Sant Jordi es presenten una quinzena de novetats que surten al mercat gràcies al treball conjunt de diverses editorials que han treballat amb l’Ajuntament. Segons el director de Comunicació de l’Ajuntament de Barcelona, Marc Puig, l’objectiu és que acabin veient la llum llibres amb menys sortida comercial però que són interessants per ampliar l’oferta literària de la ciutat. En total, cada any l’Ajuntament edita una quarantena d’obres, la majoria en col·laboració directa amb altres editorials. Totes aquestes obres es poden comprar a la Sala Ciutat.