CARLES PRATS, Grup de Treball de Mitjans Públics "Els blocs electorals són una anomalia, una rèmora del passat, i per això ho portarem a instàncies judicials europees i fem una denúncia pública. Volem que els ciutadans sàpiguen en quines condicions obliguen a treballar els periodistes dels mitjans públics durant les campanyes electorals."

Els blocs electorals, que determinen l’ordre i el temps que cal dedicar a cada formació política durant la campanya, són des de fa temps un cavall de batalla per al Col·legi de Periodistes. Més enllà de les vagues de firmes i d’haver demanat als ajuntaments que no els apliquin en les pròximes eleccions municipals, el col·legi vol denunciar la mesura al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg després, diuen, d’haver esgotat les vies jurídiques espanyoles.

Calculen que la presentació de l’escrit de la demanda i el seu seguiment pot tenir uns costos de més de 12.000 euros. El col·legi farà front a la meitat del pressupost i els 6.000 euros restants es volen aconseguir a través d’una campanya de micromecenatge a Verkami.

Un cop més, el Col·legi de Periodistes considera que els blocs electorals “vulneren el dret dels ciutadans a ser informats lliurement i sense imposicions polítiques”. A més, consideren que “qüestionen la professionalitat dels periodistes” i els titllen de “censura impròpia de qualsevol democràcia”. De fet, el col·legi recorda que Espanya és l’únic país europeu on els periodistes han de treballar condicionats pel cronòmetre pel fet de ser campanya electoral.