A partir de 1880, entre el port, el Poble-sec i el Teatre Grec es van establir nombrosos nuclis de barraques, coneguts com els Horts perquè es van fer en terrenys agrícoles. L’any 1914 hi vivien 5.000 persones i als anys 60, prop de 20.000. Bona part dels nuclis van perdurar fins als enderrocs de l’any 1972.

Aquesta és la quarta placa commemorativa que s’instal·la a Barcelona en homenatge als barris de barraques. La d’avui recorda als veïns que van viure als barris de Montjuïc, especialment a la vessant nord-est de la  muntanya, la que toca al Poble-sec. Alguns d’aquests veïns hi han anat avui amb els seus familiars per recordar aquell passat.

“El passat no s’oblida mai. Aquí vivíem mot humilment, era horrible viure així, però no hem d’oblidar aquest lloc”, explica la Pilar, una de les persones que van viure a les barraques. No tenien clavegueram. Eren habitatges petits d’obra emblanquinada i a vegades de fusta on vivien persones immigrants, la majoria d’Andalusia i Extremadura, molt pobres. Allà hi convivien paios i gitanos. Un d’aquests gitanos és el cineasta i fotògraf Jacques Leonard, l’autor de la imatge utilitzada per fer la placa, on es mostra el seu fill Àlex al passatge de la Vinyeta als anys seixanta.

Els veïns que hi van viure ho recorden com una zona molt mal condicionada, on s’hi passava molta gana però vivien molt feliços perquè tots els veïns formaven una família. Quan als anys seixanta van començar les obres per eliminar els barris de barraques, moltes famílies es van traslladar a altres zones de la ciutat. La família gitana Leonard va anar a la Mina.

En Jordi Giró, membre de la Comissió Ciutadana per la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona, explica que gràcies a aquests actes “podem recuperar la història amb gent que l’ha viscuda; és un fet molt enriquidor que serveix perquè el mateix barri conegui com era la vida en aquell temps aquí”.

Aquesta comissió, amb l’ajuda de veïns i de l’Ajuntament, està fent una tasca de recuperació de la memòria de les zones de Barcelona on hi havia barraques, col·locant-hi plaques en homenatge. El 25 de novembre es va descobrir la primera placa de record del barri del Somorrostro, el 22 de febrer la del Camp de la Bota i el 22 de març la de Rere Cementiri. El proper 25 d’abril s’inaugurarà la de la plaça d’Àngel Pestaña.