El port de la pel·lícula 'El embrujo de Shanghai' era, en realitat, el port de Barcelona. 'El Perfum' no es va rodar a França sinó a Catalunya i sobretot a Barcelona, al carrer de Ferran, la plaça Reial o el Poble Espanyol. El Boston representat a 'Mindscape' no és altra que la plaça d'Europa de la Zona Franca, i l'Àfrica de 'Gun Man' és el Prat de Llobregat. Els encarregats de trobar llocs on poder rodar les pel·lícules i en alguns casos fer que semblin altres indrets són els anomenats "localitzadors d'espais". Professionals del cinema, la televisió o la publicitat que, juntament amb un equip de direcció d'art, transformen llocs quotidians i simulen que en són d'altres. JAUME JORDANA localitzador "Hi ha una direcció artística que transforma aquells espais per fer-los poc identificables i per convertir-los en els espais guionitzats. Hi ha una direcció artística que transforma els espais, una il·luminació que té llum especial i 'raccord' i després el 3D i la postproducció. Si veus La Pedrera es pot esborrar, això es va fer molt 'Al perfum'. Converteixes els espais en el que no són, però la base hi és." Per explicar en què consisteix aquesta professió però també per donar a conèixer la varietat de llocs i espais que té Catalunya, el Palau Robert acull l'exposició "Scouting in Catalonia". NÚRIA VIDAL comissària de l'exposició "La idea d'aquestes fotos i d'aquestes coses és el que tothom veiem però no veiem. Tu hi passes pel costat i ho veus, però no ho veus en realitat, ells sí que ho veuen. Ells veuen que aquesta cantonada d'aquí té alguna especial. Quantes vegades has passat per aquí per carrer de Pelai, mil vegades, ells tenen la capacitat de fer veure els que els altres només passem i mirem." TONI DUCH localitzador 20.23 Barcelona és un lloc de referència mundial, vénen de tot arreu, el Japó, els EUA, s'enamoren perquè en un mateix lloc tenim concentrat una diversitat molt gran de localitzacions diferents. una història passa en una platja en una ciutat que pugui ser qualsevol lloc d'Europa, també podem fer una casa moderna, podem tenir muntanyes nevades, tot això a una hora de BCN. Això redueix molts costos i gràficament és superatractiu, podem recrear qualsevol món del lloc." L'exposició, en què es poden veure fotografies de diferents indrets de Catalunya on s'han rodat pel·lícules o publicitat, es podrà visitar fins a finals d'abril.

A l’exposició “Scouting in Catalonia” es poden veure diferents plafons amb fotografies i explicacions dels llocs on s’han gravat anuncis o pel·lícules. Així es vol donar a conèixer i revalorar la feina dels localitzadors d’espais de rodatge catalans, però també redescobrir diferents indrets de Catalunya des d’un altre punt de vista més enllà del turístic.

L’exposició té com a comissària Núria Vidal, crítica de cinema, professora de crítica cinematogràfica a l’ESCAC i autora de diversos llibres de cinema. En paral·lel, el Departament de Cultura ha editat 500 llibres en anglès, escrits per Vidal, per entregar als municipis, productors i professionals del sector. Inclou entrevistes amb professionals del cinema, textos literaris, un breu repàs de la història de Catalunya com a escenari de rodatges i també s’hi explica el procés que se segueix per decidir una localització. Els visitants de la mostra poden participar en un concurs i guanyar un dels exemplars.

Barcelona ha acollit rodatges de pel·lícules com ‘El embrujo de Shanghai’, ‘El Perfum’ o ‘Gunman’. En aquests tres casos, però, es pretenia fer creure a l’espectador que el lloc triat era un altre indret del planeta, i no la capital catalana. “Scouting un Catalonia” es podrà visitar fins al 26 d’abril.