La Filmoteca ha presentat la commemoració del centenari -coordinat pel director de la institució i especialista en Welles, Esteve Riambau com l’esdeveniment més important de la programació de 2015. Entre el 6 de maig i el 30 de juny es projectaran 35 materials del cineasta, una retrospectiva completa que inclourà tots els llargmetratges de Welles, films en què va participar com a actor i alguns treballs inacabats com ‘Unfinished works’ i ‘Obediently yours’, conservats a la Filmoteca de Munic.

En el marc de la commemoració, un dels actes més especials serà la projecció pública el 5 de juny de la versió restaurada ‘Campanades a mitjanit’ a la Col·legiata de Cardona, un dels escenaris on es va rodar el film estrenat fa justament 50 anys. Els ciutadans d’aquesta població del Bages van viure de molt a prop el rodatge de l’any 1964 i encara avui en recorden alguns detalls. Durant dues setmanes del mes d’octubre, Welles va desplegar tot l’arsenal cinematogràfic per filmar més de 30 minuts de la pel·lícula.

Colita / Filmoteca de Catalunya

 

Precisament, Colita va ser una de les fotògrafes que el 1964 va poder visitar el rodatge del film per elaborar un reportatge per a la revista ‘Fotogramas’. Aprofitant l’efemèride, la Filmoteca ha fet una selecció de les imatges i n’exposarà 21 al vestíbul de les sales Chomón i Laya, al Raval.

La investigació al voltant de Welles també tindrà una part destacada en el programa. Conegut sobretot com a cineasta, Welles també es va dedicar al teatre, a la ràdio, la televisió o la màgia, i la Filmoteca vol aprofundir en aquesta faceta de “l’artista multimediàtic”. Per això, els dies 3 i 4 de juny se celebrarà un seminari internacional d’accés gratuït sobre Welles que comptarà amb la participació de la filla del cineasta, Chris W. Feder -que va interpretar un paper masculí a ‘Macbeth’- o l’actor Keith Baxter, que va participar al film ‘Campanades a mitjanit’. També es podran sentir les veus d’experts com François Thomas, Carlos Tálaga, Joseph McBride, Richard France, Stefan Drössler o Josep Maria Català.

Colita /Filmoteca de Catalunya

 

El centenari també dedica un espai a la ràdio i el teatre. El 25 de juny s’emetrà en directe des de la Filmoteca el programa ‘El séptimo vicio’, de Ràdio 3, dedicat monogràficament a Orson Welles i durant el qual es recuperaran alguns fragments dramatitzats del cineasta. El Teatre Romea homenatjarà el cineasta l’1 de juny amb ‘Feliç centenari, Mr. Welles’, un espectacle únic protagonitzat per Carles Canut i Josep Maria Pou i dirigit per Esteve Riambau.