El turó de la Rovira és un dels grans miradors de la ciutat. Durant la Guerra Civil, aquest punt privilegiat es va fer servir per instal·lar-hi una de les bateries antiaèries de la ciutat. Ara, el districte d'Horta-Guinardó juntament amb el Museu d'Història de Barcelona ha convertit l'espai en un museu per donar a conèixer la història d'aquest punt. JOAN ROCA I ALBERT, director del MUHBA "Hi ha una mirada mundial arrelada al turó de la Rovira que explica Barcelona com a capital de Catalunya que va passar per un període crític. Hi ha molts elements que permeten mirar-ho entre plafons, etcètera, que ho expliquen als ciutadans." A més, s'ha rehabilitat la zona de l'entorn del museu. S'han restaurat les bateries antiaèries exteriors, algunes malmeses per l'intempèrie, i s'hi ha millorat l'accessibilitat. La voluntat és convertir l'espai en un parc de referència per als veïns per poder-hi passejar, fer esport i contemplar la ciutat. FRANCINA VILA, regidora d'Horta-Guinardó. "Estem parlant de més de 500 hectàrees al Parc dels Tres Turons i a tota la zona d'influència. És un espai homologable a Montjuïc. Aquesta idea de donar una nova centralitat i convertir-ho en un espai verd i de trobada de la ciutat." Actualment també s'està treballant en la millora dels carrers que donen accés al turó. Algunes de les cases que hi ha construïdes estan en situació irregular i alguns veïns, a petició pròpia, ja han començat a ser reallotjats. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Nosaltres volem que es quedi gent aquí. No podrà ser tothom perquè hi ha alguns casos que són construccions molt lamentables i que s'hauran de transformar." Encara falta per pavimentar alguns carrers, com el de Marià Lavèrnia, que dóna accés a una de les entrades del museu.

El turó de la Rovira és un punt clau en la història de la ciutat. Va ser una referència en la defensa de la Barcelona republicana durant la Guerra Civil, i és una de les zones sense la qual no es podria explicar el barraquisme a Barcelona. Aquest protagonisme, poc reconegut fins fa un temps, ha empès el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) a adequar-lo i obrir-hi un espai museístic per explicar el passat del turó.

S’hi ha obert una exposició que explica la història del terreny, i s’hi han instal·lat panells on s’explica què hi havia en cada punt. L’accés és gratuït, i s’hi ofereixen visites guiades i visites en grup, que sí que s’hauran de pagar.

Els accessos també s’han millorat i s’ha adequat la zona de les bateries antiaèries amb la col·locació de baranes i la pavimentació parcial amb asfalt. Els veïns i els visitants habituals valoren positivament les tasques que s’hi han fet en aquest sentit, i esperen que no acabi degradant-se.