Els veïns de Balmes, 58, no volen un hotel càpsula al bloc d'habitatges. Si cal, estan decidits a manifestar-se al carrer. Esperen que hi hagi una actuació definitiva i ràpida per part de l'Ajuntament que n'impedeixi l'obertura. Des del govern municipal asseguren que faran complir totes les normatives. GERARD ARDANUY, regidor de l'Eixample "Hem suspès el comunicat d'obres d'aquest espai, hem personat inspeccions, hem aturat, hem fet el dictamen d'aturada d'obres." Els veïns no en tenen prou, perquè estan convençuts que gairebé tots els requeriments que es demanen són fàcils de complir. Per això, creuen que aconseguiran fer-lo i la comunitat de veïns es veurà molt afectada en la vida diària. GINESA PÉREZ, veïna "El problema és que aquests senyors han buscat una escletxa legal per posar sota el nom d'alberg, de hostel, digues-li com vulguis: alberg juvenil, un hotel de baix cost. Punt." CHARO MARTÍNEZ, Eixample Sostenible "Estem una mica desesperats i demanem, sobretot, que es canviïn les lleis, perquè aquestes lleis vénen de no se quan, i aquests hostels que haurien de ser als afores d'una ciutat, i són al mig de la ciutat." El promotor de l'hotel, però assegura que l'activitat no té perquè afectar la resta de veïns. JAVIER VELAT, promotor d'allotjaments turístics "Nosaltres creiem que es pot conviure i es pot fer bé perquè ho hem demostrat. Ja fa tres anys que treballem i tenim dos hostels a Barcelona on treballem bé i on coincidim amb veïns però no tenim cap problema, i de fet no tenim cap queixa de cap veí." Els veïns de l'Eixample demanen que l'Ajuntament intervingui perquè no es puguin obrir més hotels amb l'etiqueta d'albergs, una llicència que atorga el Consell Comarcal i que està pensada per a cases de colònies o allotjaments per a grups de joves. Per aquest motiu, els promotors d'aquest projecte d'hotel càpsula han demanat que es reguli l'adaptació d'aquest tipus d'allotjament en zones urbanes i que passin a dependre de Turisme.

Els veïns de Balmes, 58, estan mobilitzats des del novembre de 2014, quan van detectar que es feien obres a l’entresòl i el primer pis del bloc d’habitatges. Des del primer moment que van saber que es tractava d’un allotjament turístic, han demanat tots els documents que han pogut per veure de quin projecte es tractava. Demanen que l’Ajuntament intervingui perquè no es puguin obrir més hotels amb l’etiqueta d’albergs, una llicència que atorga el Consell Comarcal del Barcelonès i que està pensada per a cases de colònies o allotjaments per a grups de joves.

No estan disposats a compartir la vida diària amb un hotel de 120 llits. Estan mobilitzats i tenen el suport d’altres veïns amb el mateix problema i estan assessorats per entitats veïnals. Alguns promotors d’allotjaments turístics s’acullen al model d’alberg que està pensat per a cases de colònies i fora dels nuclis urbans o en comunitats més petites. Els veïns volen que l’Ajuntament demani competències per poder regular aquesta activitat, que ara depèn del Consell Comarcal, o que des del mateix consell es pressioni per fer-hi canvis. De moment l’Ajuntament ha aturat les obres.

L’expansió dels hotels càpsula

L’empresa promotora ja disposa de dos hotels càpsula, que adapten a Barcelona les característiques dels coneguts hotels japonesos. El seu CEO, Javier Velat, ha explicat a BTV que veu possible la convivència entre hostes i veïns: “Creiem que es pot conviure i es pot fer bé perquè ho hem demostrat. Ja fa tres anys que treballem i tenim dos hostels a Barcelona on treballem bé i on coincidim amb veïns però no tenim cap problema, i de fet no tenim cap queixa de cap veí”, ha dit.