La sessió extraordinària se celebra a petició de tres grups municipals: PSC, PP i Iniciativa, que ho van demanar a principis de març. Els partits consideren que el deute reconegut per la Generalitat amb la ciutat és molt superior als 114 milions amb què el govern municipal assegura que es va tancar l’any 2014. En concret, xifren en més de 300 milions d’euros el deute “real” acumulat.

El ple arriba quan fa menys d’un mes que es va tancar la comissió que ha estudiat els impagaments de la Generalitat amb Barcelona durant els últims dos anys i que, precisament, la van fer crear els mateixos grups que han sol·licitat ara aquest ple. Els tres grups de l’oposició asseguren que la comissió no ha donat compliment a l’objectiu fundacional perquè la informació que hi va donar el govern municipal és “incompleta i parcial”. Per això, avui es portarà a votació una proposta d’acord que recomana que el proper mandat es creï una nova comissió d’estudi del deute i que el nou govern sorgit de les eleccions municipals “gestioni aquest repte amb una actitud diferent a l’actual”.

CiU veu la sessió partidista

Des del govern municipal s’ha reiterat en més d’una ocasió que aquest plenari s’ha reclamat per interessos partidistes i per desgastar l’executiu. A banda de CiU, l’altre partit que no dóna suport al ple d’aquesta jornada és ERC, que considera que la demanda d’aquesta sessió extraordinària és “parcial i interessada políticament”. Els republicans reclamen que es parli també del deute d’altres administracions, com ara l’Estat, amb la ciutat.

12 sessions del deute i sense acord

El debat del deute de la Generalitat ha estat una arma de batalla política durant bona part d’aquest mandat. Des de finals de 2013 fins al març de 2014 s’han fet un total de 12 sessions de la comissió d’estudi del deute, en què s’han mirat amb lupa els impagaments de la Generalitat amb l’Ajuntament. El principal motiu de discòrdia entre govern i oposició ha estat sempre la xifra. Mentre que l’executiu ha pres com a referència des del primer dia el deute vençut, és a dir, d’anys tancats, l’oposició ha reclamat sumar-hi el deute no vençut i el d’altres obligacions de la Generalitat, que ha acabat assumint l’Ajuntament.

En l’última comissió del deute, el govern municipal va assegurar que el deute de la Generalitat amb Barcelona va passar de 226 milions a finals de 2012, a 114 a finals de l’any passat. També es va informar que bona part dels imports cobrats durant el 2014, concretament el 75%, van correspondre al fons de liquiditat autonòmic, el FLA, un mecanisme  del Govern espanyol que s’ha convertit en un baló d’oxigen per anar reduint el deute. També durant el 2014, el deute va anar a la baixa per la compra de tres edificis que l’Ajuntament va fer a la Generalitat, tres operacions valorades en 45 milions d’euros que es van reduir directament del total d’impagaments. A la xifra de 114 milions que es devien a finals de l’any passat s’hi ha de sumar el deute no vençut, 44 més, pels quals es va fixar ja un calendari de retorn.

Reclamen una nova comissió d’estudi

Els tres partits de l’oposició reclamaran al ple que en el mandat següent es creï una nova comissió d’estudi del deute de la Generalitat amb l’Ajuntament i que el nou govern sorgit de les eleccions municipals gestioni aquesta qüestió amb una actitud diferent de l’actual.