Són petits però ja es miren amb atenció les etiquetes i quan n'estan ben segurs que no porta gluten en gaudeixen sense por. Només a Catalunya es calcula que 75.000 persones tenen celiaquia i aquest és el motiu pel qual ha nascut aquesta cita. PERE GURT, president de BCN Gluten Free "Per cobrir les necessitats d'un col·lectiu que és un 1% de la societat però que tots tenen família i amics que tenen dificultats per menjar fora de casa, que tenen dificultats per menjar productes i varem dir que era el moment d'aglutinar-ho tot amb una fira i aquí estem." Aquesta realitat els darrers anys ha despertat la indústria alimentària i comença a moure també altres sectors no tant relacionats amb els productes del supermercat. En aquest estand, per exemple, donen a conèixer una pàgina web que indica hotels i restaurants d'arreu d'Europa adaptats al col·lectiu. PAU CASALS, creador del web Gluten Free Hotels "Jo mateix sóc celiac i m'he trobat molts problemes a l'hora de viatjar, de buscar hotels, de buscar restaurants i com que acaba amb la paciència d'un penses, fem-ho nosaltres i fem-ho bé." O estands com aquest, que no està directament dirigits als cel·líacs sinó al seus animals de companyia. DOMINGO VIDA, gerent Vidavet "Muchas personas tienen reacciones cruzadas con el gluten que llevan algunos piensos, el pienso lleva gluten, esto flota en el ambiente y hay personas que son muy sensibles a él o el perro come ese pienso, luego lame a las personas y puede tener reacciones cutáneas." Desde dissabte al matí famílies senseres s'han acostat durant tot el dia a la BCN Gluten Free, una fira internacional que vol convertir la ciutat en un espai europeu de referència per a productes i dietes sense gluten. "A mi m'agrada molt cuinar i tota la família fem pizzes, fem pans i venim a buscar material nou, novetats." "Volíem trobar una mica més de varietat del que trobem al supermercat, perquè sempre és el mateix." Una cita que es fa per primera vegada i que ha atret a la ciutat professionals del sector i visitants d'arreu del territori.

Només a Catalunya, es calcula que 75.000 persones tenen celiaquia. Aquest és el motiu pel qual, segons el president de la BCN Gluten Free, ha nascut aquesta cita. Ell mateix explica que pretén “cobrir les necessitats d’un col·lectiu que és un 1% de la societat, però que tots tenen família i amics que tenen dificultats per menjar fora de casa, que tenen dificultats per menjar productes”. Pere Gurt explica: “Vàrem dir que era el moment d’aglutinar-ho tot en una fira i aquí estem”. La BCN Gluten Free ocupa 4.500 metres quadrats amb aliments aptes per a celíacs, intolerants i sensibles al gluten, a més de tot un seguit de serveis d’interès per a aquest col·lectiu.

Aquesta realitat, en els darrers anys ha despertat ja les ofertes de la indústria alimentària. Però ara comença a moure també altres sectors no tan relacionats amb el supermercat. Un exemple és el web que ha creat en Pau Casals per donar a conèixer els hotels i restaurants d’arreu d’Europa adaptats al col·lectiu. Casals explica que ell mateix és celíac i s’ha trobat “molts problemes a l’hora de viatjar, de buscar hotels, de buscar restaurants i, com que acaba amb la paciència d’un, penses: fem-ho nosaltres i fem-ho bé”.

Un altre estand curiós és el que ha instal·lat l’empresa Vidavet, que no està directament adreçat als cel·líacs sinó al seus animals de companyia. El gerent, Domingo Vida, comenta que “moltes persones tenen reaccions creuades amb el gluten que té el pinso dels seus gossos”. Hi ha persones, afegeix, “que són molt sensibles al gluten i, si el gos menja aquest pinso i després té contacte amb el seu amo, ell pot tenir reaccions cutànees“.

Qüestions pendents per als celíacs

Des de l’Associació de Celíacs de Catalunya celebren la iniciativa d’aquesta Fira i també el fet de que la indústria alimentària “s’hagi posat les piles” -diu la seva presidenta Olga Cuesta- per donar resposta a la demanda d’un col·lectiu com aquest. Afegeix que ara el que cal és que l’hosteleria i la restauració facin el mateix.

Aquesta associació també critica que l’administració catalana i espanyola no faci el que ja es fa a altres països d’Europa de receptar aquests alimentents com a tractaments, perquè la Seguretat Social en financiï una part. També demanen que es revisi l’IVA d’aquests productes, uns alimentents que suposen un cost molt alt per als seus productors i que aquí paga al 100% el consumidor.

Precisament, en referència a aquesta qüestió, la responsable de Nutrició i Salut de Nestlé a Espanya, Anabel Aragón, explica que per produir aquest aliments lliures de gluten “has de tenir línies de producció dedicades especialment a aquests aliments, has d’evitar l’alimentació creuada i has de tenir uns controls absolutament rigorosos, amb els costos que això suposa”. De fet, Aragón confessa que Nestlé, per fer preus competitius, no té guanys amb la venda d’aquests productes.