Entre les nou del matí i dos quarts d'11 podrem veure, a Barcelona i a qualsevol punt de l'estat espanyol, un eclipsi de sol parcial. Això vol dir que en cap moment la Lluna no taparà totalment el Sol, però sí que notarem una disminució de la llum. PERE CLOSES, president d'ASTERS "És un moment en que la lluna s'interposa entre el sol i la terra per tant la lluna tapa una part del sol o tot el sol. El tapa per una part de la gent que estigui a la terra, no per tota la Terra" Per observar l'eclipsi, cal prendre precaucions. No es pot mirar directament ni tampoc amb ulleres de sol. És necessari fer-ho amb unes ulleres adequades per evitar patir lesions. JOSEP GARCÍA AROMÍ, president Societat Catalana d'Oftalmologia "Mirar directament la llum del sol és molt perjudicial. Quan mirem un punt determinat, a més quan ho mirem ho mirem amb la màcula, que és la part central de la retina i és la part més important, és la part amb la que llegim i ens permet veure les coses més petites. Mirar el sol directament provoca un augment de la temperatura de les cèl·lules de la retina a la màcula i això pot provocar fins i tot una cremada a nivell de la màcula. Això provoca una disminució de la visió central." Durant aquesta setmana, les òptiques han estat venent ulleres per veure l'eclipsi. Algunes, fins i tot, han esgotat existències. JORDI PINYOL, Òptica Cottet "Hem venut 1.000 unitats d'ulleres, hem venut també molts filtres per tapar els objectius dels telescopis astronòmics i realment ens hem sorprès de la quantitat d'ulleres que ens han demanat." Feia 10 anys que no hi havia un fenomen com aquest i no es repetirà fins el 12 d'agost de 2026.

Els aficionats a l’astronomia esperen amb candeletes aquest divendres. Segons l’Observatori Astronòmic Nacional, l’eclipsi solar començarà a ser visible a Barcelona a les 9.11 h i acabarà a les 11.27 h. El punt àlgid serà a les 10.16 h, quan la Lluna s’interposarà entre la Terra i el Sol i taparà un 63,4% del cercle de l’astre. A les illes Feroe, a mig camí entre Noruega i Islàndia, i a les illes Svalbard, a l’Àrtic, l’eclipsi serà total. Això sí, no n’hi haurà prou que els astres s’aliniïn, també caldrà que la meteorologia hi posi la seva part i els núvols no acabin deslluint l’espectacle.

Des del Departament de Salut i la Societat Catalana d’Oftalmologia alerten del risc d’observar l’eclipsi sense utilitzar ulleres protectores homologades. Els experts recorden que el dany per a la retina pot ser el mateix que si es mira directament el Sol, i que pot afectar la part de l’ull responsable de la visió central. Recorden que els binocles, les ulleres de sol, les pel·lícules fotogràfiques o les radiografies no protegeixen els ulls de les cremades.

Per això, s’aconsella utilitzar filtres homologats o veure l’eclipsi projectat. Els qui optin per ulleres específiques, han de tenir en compte que, tot i això, només poden observar el fenomen durant períodes curts de temps, d’uns 30 segons, i després descansar la vista. També és important evitar que els infants mirin al sol, ja que els danys en les seves retines poden ser més greus.

Haurem d’esperar fins a l’agost de 2026 per tornar a veure un eclipsi solar des de Barcelona.