Fa 188 anys que, per aquestes dates, un aparador del carrer del Pi crida l'atenció per sobre de la resta. Les mones de la xocolateria Fargas fan gairebé impossible no aturar-s'hi. I si, a més de mirar-les, es tasten, és, com a mínim difícil, no repetir. "Des de Gràcia baixo expressament a buscar els bombons. Perquè són boníssims". Per això van ser molts els que van patir pel futur de la xocolateria quan es va saber que a la finca, el Palau Castell de Pons, s'hi faran unes galeries comercials. A la Fargas van pensar que s'acostava el final. TERESA TORRAS, encarregada "També pensàvem en la gent que deixaria de menjar els bombons de Fargas perquè és per tradició, tenim clients de tota la vida i a més generacions." Per sort en podran seguir menjant. Negociant amb els propietaris de la finca, s'ha trobat una solució. "La xocolateria Fargas es traslladarà a aquest altre local també al carrer del Pi i a la mateixa finca. Ara bé, encara s'hi ha de fer obres per adaptar-lo i, per això, els seus responsables no creuen que el puguin estrenar fins passat Nadal." Clients i veïns, contents amb la notícia, estan preocupats ara per si se'n preservarà l'esperit. "A mi m'agradaria que s'emportessin tota la botiga igual allà." No cal patir, l'Ajuntament, ha autoritzat el trasllat de les portes i els tancaments per adaptar-los al nou local. També es mantindrà gran part del mobiliari interior. L'únic que no es mourà és aquesta placa que recordarà per sempre la ubicació original de l'emblemàtica xocolateria.

Els dolços de Fargas perden la cantonada del carrer del Pi amb Boters i es mouen uns metres més avall, a un local ara buit situat entre la xarcuteria La Pineda Fiambres i una croissanteria.

La botiga es va instal·lar en aquest punt del barri Gòtic el 1827 i, des de llavors, és coneguda per dos aspectes: la venda de bombons de xocolata i la decoració vuitcentista feta a mida. Fonts de la propietat han explicat a BTV que intentaran traslladar la major part del mobiliari al nou local i conservar així quasi tots els elements patrimonials. És a dir, el mostrador de fusta principal, les vitrines de fusta i cristall dels aparadors o el moble on hi ha la caixa enregistradora.

El comerç, com la veïna Filatèlia Monge, ha quedat exclòs de la llista d’establiments emblemàtics protegits, però forma part del Catàleg de Patrimoni Arquitectònic amb el nivell de protecció B. Aquest fet impedeix retirar el rètol que hi ha a la cantonada i, fins fa ben poc, tampoc no permetia moure’n els tancaments.

Tot i així, després de conèixer la intenció de continuar amb el negoci, Patrimoni ha autoritzat el trasllat de les portes per tal que la propietat les adapti al nou local. Aquest fet impedirà que s’entri en una paradoxa en què els tancaments i cartells de Fargas haurien donat l’entrada a una galeria comercial.

Fonts de Fargas afirmen que el trasllat no els és un problema: “Estem contents i amb ànims.” Diuen que intentaran tancar el comerç el mínim temps possible. A l’establiment ja disposen de targetes per informar els clients, però confessen que, de moment, “el projecte està a les beceroles” i apunten que hi podria haver moviments a finals d’any. El projecte inclou també el trasllat de l’obrador de la pastisseria, que ara es troba al pis de dalt de l’establiment. Es llogarà un segon local a les Galeries Maldà, al mateix carrer del Pi. El local permetrà, a través d’un vidre, als que hi passin per davant poder veure com treballen els pastissers de Fargas.

Galeries comercials al lloc d’establiments centenaris

Fa quasi 200 anys que són a l’emplaçament del Palau Castell de Pons, un espai que fins fa poc compartien amb la Filatèlia Monge, però ara els toca moure’s. La immobiliària Casacuberta Villamill va adquirir l’edifici neoclàssic amb la intenció de remodelar-lo i instal·lar-hi unes galeries comercials. Tenint en compte que es tracta d’una finca protegida amb dues botigues centenàries, per tirar endavant les obres ha calgut l’aprovació un pla especial, que ha rebut el suport del plenari, però ha estat rebutjat per l’Associació d’Establiments Emblemàtics de Barcelona, que han presentat un recurs al pla. De fet, el secretari d’aquesta associació, Josep Maria Roig, denuncia que “hi ha un interès molt gran per part del consistori a facilitar aquesta operació comercial” i critica que els dos establiments no s’hagin inclòs a la llista de comerços protegits.