En aquest edifici de la plaça del Sol hi ha projectat un hotel de 18 habitacions. La suspensió de llicències a Gràcia, però, no aturarà les obres en aquest espai. L'ordre aprovada pel govern aquesta setmana n'afecta només els que es puguin planejar a partir d'ara, però no els quatre que ja tenen la llicència demanada al districte: els de la plaça del Sol i el carrer de la Legalitat, la Casa Gràcia i el projectat a l'antiga fàbrica Henkel. Tampoc no perilla el futur hotel a la torre Deutsche Bank, amb el projecte urbanístic en curs. La suspensió de llicències és per un any i afecta els carrers interiors de la Vila de Gràcia, una àrea delimitada per la travessera de Dalt, els carrers de l'Escorial i de Còrsega, la Diagonal i la via Augusta. El govern justifica ara la mesura un cop acabat el procés participatiu amb veïns pel nou Pla d'usos, però PSC i Iniciativa creuen que arriba tard. GUILLEM ESPRIU, regidor del PSC "Jo el que els dic és que els plans, no és que el contingut estigui malament, però els continguts s'han de treballar i arriben tard al final del mandat." JANET SANZ, regidora d'ICV-EUiA "El govern municipal ha escollit el lobby turístic, i podien haver escollit els veïns i veïnes." MAITE FANDOS, regidora de Gràcia "I això és el que hem fet nosaltres. Escoltar els veïns, que és el que fem, i no anar darrere les pancartes, que és el que fan vostès. Vostès el que fan és demagògia." PP i Esquerra han acusat socialistes i Iniciativa de voler criminalitzar el turisme. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Quan sento el seu discurs, que té un punt de turismofòbia preocupant, jo els demano que tornin a l'equilibri." EDUARDO BOLAÑOS, regidor del PP "Para Iniciativa per Catalunya, cuando ven una casa okupa en Gràcia lo ven como un bien social, pero cuando ven un hotel lo ven como un serio problema." Gràcia té ara sis hotels oberts, a banda de diversos hostals i albergs juvenils. Mentre duri la suspensió, s'estudiarà si al districte hi caben més places hoteleres. El resultat s'afegirà al Pla d'usos, que inicialment no posava fre als hotels, i que ara endarrereix fins al proper mandat la seva aprovació definitiva.

La comissió de govern del consistori ha aprovat la suspensió temporal de llicències d’hotels al nucli antic de Gràcia. La decisió del govern no afecta els cinc hotels que està previst que obrin, com els dos grans establiments que s’han projectat a la torre Deutsche Bank, als Jardinets, o a l’antiga fàbrica Henkel, al carrer de Còrsega. Aquesta setmana els veïns dels edificis contigus a la finca es mostraven preocupats per les possibles afectacions dels treballs de construcció del nou hotel a les seves vivendes.

La suspensió de llicències només afecta el nucli antic de la Vila de Gràcia, delimitat per la Via Augusta, l’avinguda Diagonal i el carrer de Còrsega, el carrer de l’Escorial i la Travessera de Dalt. Així doncs, deixa sense protecció la resta dels barris del districte i els carrers perimetrals.

La mesura és per a un any, el temps que es dóna el consistori per aprovar el nou pla d’usos que ha de regular els criteris per a la concessió de nous hotels. Des del consistori es defensa que aquesta decisió dóna resposta a les peticions veïnals, agrupades en la plataforma Gracia cap a On Vas?, que han participat en la fase inicial de discussió del pla d’usos.  Els temes més destacats s’han pogut seguir a través d’una aplicació per fer debats en línia.

La moratòria ha aixecat les crítiques d’ICV-EUiA i el PSC. Els ecosocialistes consideren que el govern ha permès augmentar la pressió turística durant tot el mandat i ara “intenta fer un rentat de cara dos mesos abans de les eleccions”. Els socialistes creuen que la mesura arriba “tard i malament” i que el govern s’alinea “amb el poderós lobby hoteler”. La mesura arriba dies després de les mobilitzacions organitzades per la plataforma Gràcia cap a On Vas?’ contra la massificació turística del districte.

Un procés llarg

El consistori va anunciar al maig que calia revisar el Pla d’usos del districte de Gràcia, vigent des de 2005, perquè considerava que havia caducat. La proposta de l’Ajuntament anava dirigida a protegir el nucli antic del districte a la proliferació de negocis de menjar preparat, albergs i apartaments turístics. Seguint aquesta idea, aquest setembre, el consistori va suspendre la concessió de llicències per obrir més albergs i botigues de menjars preparats a la Vila de Gràcia, el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova i els entorns del Parc Güell. Un mes després d’aquesta iniciativa, les entitats agrupades en la plataforma Gràcia cap a On Vas? van demanar que l’Ajuntament els tingués en compte en l’elaboració del Pla d’usos per regular la utilització de l’espai públic, una petició que el consistori va acceptar.