En Suso es prepara per anar a la feina amb bicicleta. El casc i la mascareta antipol·lució són el seu equipatge imprescindible per circular per la ciutat. "Me siento más protegido y más consciente de cómo voy por la ciudad en bicicleta." A les botigues d'esport n'hi ha de diverses talles i models i necessiten un manteniment que consisteix a canviar-ne els filtres cada mes. PAU GIRBAU, responsable de Probike "Com que hi ha hagut un augment de ciclisme urbà des del Bicing, cada cop més això és un producte que si abans veníem 10 mascaretes a l'any ara et diria que en són 10 al mes o moltes més." BELÉN ÁLVAREZ "Cada dia vaig a la feina amb bici i per tot l'Eixample hi ha molt de trànsit i sembla que filtren les partícules." ANTONI LUQUE "Jo en tinc una però no la faig servir perquè em molesta bastant a la cara. Haurien de fer-les que molestessin menys." DOLORS GARROFÉ "Jo no en tinc però crec que és important comprar-ne una perquè respires molt de fum." Els ciclistes urbans amb malalties cròniques respiratòries són els més beneficiats per aquestes mascaretes. Uns productes que, segons els experts, filtren les partícules més grans de contaminació però no les més tòxiques per a la salut. Afirmen que la compra d'aquesta protecció no és la solució i que el problema és la font d'emissió. Per això recomanen evitar les vies i els moments del dia més contaminants. DAVID ROJAS, investigador del CREAL del Departament Transport i Salut "Como salubrista yo no recomendaría que todos lleváramos una máscara. La recomendación sería elegir una mejor ruta en la ciudad. Elegiendo la ruta puedes reducir hasta un 60% su exposición en la contaminación, mucho más de lo que ofrece una mascarilla, y no tiene ningún coste." Fins i tot un grup d'investigadors estan ideant una aplicació per a mòbil que permeti triar rutes en funció del nivell de contaminació.

Les mascaretes antipol·lució s’han convertit en un element més de l’equipatge imprescindible per a molts ciclistes de la ciutat. Els defensors se senten més protegits de la contaminació però hi ha qui les considera incòmodes. A les botigues d’esports, se’n poden trobar de diverses talles i models. Un cop al mes cal canviar-ne els filtres.

Els experts afirmen que filtren les partícules més grans de contaminació però no les més tòxiques per a la salut. Per això, consideren que la solució més efectiva és evitar les vies i els moments del dia més contaminants.