Escorcoll sorpresa a la Central del Peix de Mercabarna. Un centenar de funcionaris de l'Àgència Tributària, juntament amb els Mossos d'Esquadra, han examinat ordinadors i documents diversos de 20 societats dedicades al comerç a l'engròs de peix en una operació contra les vendes en negre. S'han escorcollat 23 parades i 10 oficines relacionades amb les empreses inspeccionades. L'Agència també està investigant set persones relacionades amb les societats. L'Agència Tributària va iniciar la investigació a mitjan 2014. Creu que les empreses podrien tenir un sistema informàtic que els va permetre amagar deliberadament bona part de la facturació. El funcionament era el següent: introduïen les vendes al sistema, però podien determinar quines vendes ocultaven de la comptabilitat assignant-los uns codis. La 20a d'empreses investigades facturaven uns 300 milions d'euros a l'any, la comptabilitat oculta podria ser més del 30%. L'Agència Tributària sospitava que els beneficis nets d'aquestes societats eren estranyament baixos, només d'un 1,5%. També té indicis que s'hi manegaven grans quantitats de diners en efectiu i que aquestes empreses majoristes no donaven la suficient informació als clients en els justificants de venda.

L’operació, denominada White, ha començat a les sis del matí, just quan Mercabarna obre les portes. Des d’aleshores, 106 investigadors estan escorcollant 23 parades i 10 oficines del Mercat Central del Peix de Mercabarna, però, de moment, només han copiat dades dels ordinadors i documents. Un cop analitzada la informació recollida, l’Agència Tributària espera concretar amb més exactitud la xifra presumptament defraudada, que podria superar els 100 milions d’euros. El conjunt de les societats investigades sumen una facturació d’uns 300 milions d’euros, però els inspectors han comprovat que els marges nets de beneficis en comparació amb el volum de vendes són “anormalment baixos, i supera en rares ocasions l’1’5%”. Per mantenir l’ordre, els efectius de l’Agència Tributària tenen el suport dels Mossos d’Esquadra que han requisat mòbils i dispositius amb els quals es poden fer fotografies. Fonts de la investigació han indicat que no es preveuen detencions, perquè es tracta d’una intervenció administrativa i només s’esperen fer les regularitzacions oportunes.

Sistema informàtic per ocultar les dades

Segons la investigació, les societats registrades disposaven d’un sistema informàtic que els permetia ocultar part de les vendes. A través d’un programa, se seleccionaven els ingressos que volien fer aparèixer en la comptabilitat de l’empresa i en les declaracions tributàries.

No és la primera operació d’aquest tipus que es fa a Barcelona. La primavera passada, l’Agència Tributària ja va fer una macroinspecció a nou discoteques de Barcelona. En aquella ocasió va ser per investigar un presumpte frau amb l’IVA i l’impost de societats.