CARLA LERELE, membre de Nou Barris Cabrejada "Volíem que el debat fos un acte seriós amb informació dades i propostes. Sincerament pensem que mai no s'han cregut que la ciutadania pugui aportar res seriós per abordar el tema de les desigualtats socials i la injustícia d'aquest model econòmic que patim." ISABEL PINA, veïna "Hay mucha gente que no sale a la calle ni a pedir. Y que se está comiendo los ladrillos de su casa. Vale? No sabemos ni donde está la pobreza ni exactamente como está la situación de la gente". IRMA ROGNONI, regidora de Nou Barris "Probablement els indicadors comencen a donar senyals, s'elvira una certa recuperació d'aquests indicadors socieconòmics. Per tant vol dir que hem de seguir actuant en aquesta línia". El districte de Nou Barris és un dels més tocats per la crisi econòmica. La taxa d'atur és la més alta de la ciutat i arriba al 13%. També és el districte amb la renda mitjana per família més baixa: 10.540 euros a l'any, segons les últimes dades publicades el 2013. Tot i que no hi ha xifres oficials, els desnonaments són constants al districte. L'Associació 500x20 calcula que a Nou Barris se'n produeixen entre 15 i 20 a la setmana. Per tal de fer front a aquest panorama, l'Ajuntament assegura que ha multiplicat la inversió econòmica al districte. Segons el consistori, Nou Barris concentra el 20% de tots els ajuts econòmics que es donen a Barcelona, i explica que s'ha passat dels 389.000 euros en ajudes de 2011 a més d'un milió el 2014. L'Ajuntament, a més, assegura que presta especial atenció a Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona.

El ple extraordinari sobre la pobresa a Nou Barris ha escenificat l’enfrontament entre algunes entitats del districte i el govern municipal i ha seguit fil per randa el guió previst.

Poc després de llegir l’ordre del dia, els veïns de Nou Barris Cabrejada han mostrat el seu desacord respecte a l’organització i, a crits, han demanat llegir un manifest. Després del vistiplau de la regidora Rognoni, Carla Lerele, membre de la plataforma, ha llegit un text molt crític amb la gestió municipal de la pobresa al districte i ha denunciat que el plenari no reunia les condicions adequades per fer un debat seriós perquè la convocatòria no s’havia fet amb el temps i la forma adequats. Els veïns han rebut el suport de la regidora d’ICV-EUiA, Janet Sanz, que ha reclamat la presència de l’alcalde i ha demanat una nova convocatòria del ple.

Poc després ha arribat el torn d’Antonia Jiménez, una veïna del barri de Vallbona que ha denunciat que l’Ajuntament no li ofereix les ajudes suficients. Jiménez ha explicat que fa tres mesos que ha deixat de cobrar els poc més de 400 euros que rebia mensualment i que a l’abril haurà de deixar l’habitatge on viu amb els seus tres fills. Aquest és l’exemple que han volgut posar les entitats de la campanya Nou Barris Cabrejada per mostrar les dificultats que viuen els veïns del districte. Per la seva banda, fonts del consistori han explicat que el desnonament està aturat ja que els Serveis Socials ha assumit el deute del lloguer i han indicat també que rebrà ajuda alimentària.

Després d’aquesta posada en escena els veïns han abandonat la sala de plens i s’han reunit davant de la seu del districte acompanyats pels regidors d’IVC-EUiA.

Amb la sala mig plena, la regidora del districte, Irma Rognoni, ha explicat que el govern municipal ha posat èmfasi en l’atenció social a les persones i ha dit que “els indicadors comencen a donar senyals d’una certa recuperació”. Rognoni ha posat com a exemple la posada en marxa de 607 plans ocupacionals, l’augment d’un 43% de beques menjador i el seguiment de 285 desnonaments que han tingut lloc al districte.

Nova data per a la residència El Molí

En el moment de les intervencions una veïna ha demanat l’obertura de la residència El Molí, situada a la Prosperitat, tancada des de 2011. Tot i que estava previst que l’equipament s’obrís la primera setmana de març, la regidora del districte ha anunciat que entrarà en funcionament el 14 de març.