Ara per ara, aquest és l'únic exemple disponible de mòbil 5G. El presenta el gegant Ericsson, que ironitza sobre un avenç que, de moment, és ciència-ficció. Ara bé, quan arribi, l'any 2020, ja se sap que combinarà velocitat i l'atencia, és a dir, allò que impedeix que hi hagi talls en la rebuda del senyal. Dos aspectes fonamentals per arribar a tots els àmbits imaginables. ILYANA GUZMÁN, responsable de Comunicació d'Ericsson "Es una combinación muy muy importante que hace que 5G sea fundamental para aplicaciones que requieren mucha precisión y mucha rapidez. Aplicaciones que tienen que ver con la seguridad". Rapidesa com la que es requereix per a la connexió màquina a màquina. El casc d'aquest ciclista l'alerta de la proximitat d'un vehicle. En cas que no s'aturi, el cotxe pararà automàticament. Vodafone considera, però, que no caldrà esperar al 5G per fer créixer la Internet de les coses SANTIAGO TENORIO, Vodafone "La tecnologia aún tiene recorrido. Yo creo que 5G sera una evolución natural del 5G. Estamos haciendo pruebas, estamos haciendo trials de lo que será el 5G. Pero sinceramente creo que nadie sabe lo que puede ser 5G." Un altre exemple de connexió màquina a màquina és aquesta grua comandada virtualment. CARMEN CORTÉS / ROGER TORRES I aquesta d'aquí al darrere és l'excavadora que estavem accionant a distància. El seu control remot podria representar en un futur poder actuar en zones amb risc per a les persones humanes. Un exemple, la catàstrofe nuclear de Fukushima. En definitiva, un món de possibilitats amb les quals ja es pot somiar trepitjant aquests dies el Mobile World Congress.

Al 4G li queda recorregut per fer. Santiago Tenorio, director de la xarxa d’accés de Vodafone, creu que no caldrà esperar a la cinquena generació per desenvolupar la Internet de les coses i que serà una “continuació natural del 4G però de la qual encara desconeixem com funcionarà”. Ara bé, Vodafone ja hi treballa. I qui també ho fa és el gegant Ericsson. A l’estand gegantí que ocupa al Mobile World Congress, la companyia presenta algunes possibilitats d’aplicació de la cinquena generació.

Un exemple és un casc intel·ligent per a ciclistes amb sensors que detecten la presència de vehicles i que n’alerten tant al conductor del cotxe com al de la bicicleta. Si aquesta no s’atura, s’activen automàticament els frens del cotxe. La velocitat i la latència del 5G són elements clau per garantir que la transmissió de dades entre les dues màquines sigui suficientment immediata i segura.

Precisament un altre cas de l’aplicació del 5G relacionada amb la seguretat que presenta Ericsson és una excavadora accionada de forma virtual a distància. En un futur, amb experiències com aquesta, es podria actuar lluny d’on pugui haver risc per a la vida humana, com ara una zona on s’hagi produït una catàstrofe natural o química.