Balanç econòmic del parc

L’empresa Barcelona de Serveis Municipals SA (B:SM), encarregada de la gestió dels accessos al Parc Güell, ha ingressat 14,35 M € en concepte de rendiment per la venda d’entrades durant el 2014 i ha destinat 7,85 M € a la gestió de l’activitat. Aquestes són les primeres dades econòmiques que es fan públiques des que va entrar en funcionament la nova regulació del parc, implantada a l’octubre de 2013.

Les arques de l’Ajuntament i els entorns del Parc Güell també n’han sortit beneficiats: B:SM ha pagat 5.421.646 milions d’euros al consistori. Per una banda, l’empresa municipal ha fet una aportació d’uns dos milions d’euros en concepte d’impost d’explotació del parc. La resta, tal com es va acordar inicialment, s’han invertit en l’arranjament dels camins de l’entorn del parc, la rehabilitació de la Casa Pere Jaqués, convertida en un nou centre de visitants, i les obres i enllumenat de places i carrers a la zona del Coll.

Caiguda de visitants: menys massificació

D’altra banda, i tal com apuntaven les xifres de l’octubre passat, l’accés de pagament ha suposat una reducció de visitants del 70%. Aquest 2014 han visitat la zona monumental 2.598.732 persones, la majoria procedents de la Unió Europea (35%) i de l’Amèrica Llatina (16%). Pel que fa a les nacionalitats estrangeres destaquen els xinesos, japonesos i els russos.

La nova regulació també ha tingut efectes a la resta del parc, que ha registrat un 30% menys de visitants. Segons B:SM, el tancament de la zona monumental ha reduït la pressió sobre el patrimoni, els veïns i el conjunt del barri i en un pla encara més concret indica que les famílies han notat un millora significativa en l’entrada a les escoles. De fet, els turistes són la majoria dels visitants del parc, però els barcelonins també n’han pogut gaudir: uns 132.000 escolars i veïns han accedit a la zona monumental sense pagar, a més de 13.734 persones que s’han fet el carnet Gaudir+BCN.