60 hores de classe teòrica amb examen inclòs és el primer pas que s'ha de superar per obtenir la llicència avançada per pilotar drones. FELIX JIMENEZ professor teòric "Tenemos un poco de aviación general, todo lo que són comunicaciones a nivel general de radio, navegación general, porque vuela una aeronave, perfromance, porque se sostiene en el aire, meteorologia." Superada la teòrica s'han de completar 16 hores de vol més una prova final amb exercicis en què es priotitza la seguretat. TONI CABALLERO cap de pràctiques de l'escola RPM Fomación "Nos permiten evaluar que realmente el alumno tiene un control total y absoluto de la aeronave y que puede reaccionar ante una situación imprevista." GUILLEM CRUANYES alumne "Vaig fer un màster de teledetecció i sóc topògraf i veient el tema de drons, com que moltes imatges es tracten des d'helicòpters i des d'avions havia pensat que potser amb el tema drons es podria aplicar." Com el Guillem, la majoria d'alumnes s'hi apunten per interès professional i per a especialitats com la topografia, el salvament de persones o l'anàlisi de camps de conreu. Quan acabin la formació obtindran una llicència de pilot de drone, imprescindible per dirigir un d'aquests artefactes. També cal una assegurança de responsabilitat civil i un permís aeri d'Aena. La normativa també indica que els drones només es poden fer volar en determinades zones no urbanes, en recintes tancats o amb un permís especial. Així ho marca la llei vigent de caràcter transitori mentre no arriba la regulació definitiva prevista per a abans de la primavera.

L’auge dels drones a la nostra societat encara és ben incipient. Aquesta és la raó per la qual els manca encara una regulació definitiva. El darrer mes de juliol es va aprovar la llei transitòria que estableix els requisits que ha de complir la persona que els comanda i els espais on en pot fer ús. Per dirigir els drones, per exemple, és imprescindible obtenir una llicència. Des del setembre ja hi ha un centre a Catalunya que ofereix cursets de formació de pilots i, a hores d’ara, ja hi han passat més de 125 alumnes.

Interès per les sortides professionals

La gran majoria dels estudiants tenen una motivació laboral per treure’s la titulació, ja que les sortides professionals en aquest camp són diverses. El sector audiovisual és un dels que més demanda aquest tipus de formació però les possibilitats dels drones no s’acaben aquí. Hi ha altres aplicacions com el salvament de persones, la detecció de punts de calor en incendis o la configuració de mapes topogràfics. També en el camp de l’agricultura hi ha molts usos, com la detecció de plagues o la falta de rec.

Formació teòrica i pràctica

El curset avançat per ser pilot de drones consta d’unes 60 hores teòriques en què s’expliquen tota mena de conceptes d’aviació general enfocats a garantir la seguretat. Entre aquests, s’aprenen la navegació, les comunicacions per ràdio, la meteorologia i aspectes relacionats amb la física de l’aire i dels avions. També hi ha una part relativa a la legislació actual i els límits que no pot creuar un pilot de drones.

Superat l’examen teòric, els alumnes han d’aprovar una part pràctica que consta d’unes 16 hores de vol més un examen final. Aquí es practiquen tota mena de moviments com els rotatoris, els enlairaments, les trajectòries i els aterratges. Els formadors també ensenyen l’alumne a reaccionar en situacions adverses com el vent o la pluja. Un dels pitjors enemics dels drones i alhora un dels principals perills a què s’enfronten els pilots són les tempestes solars. Els esclats de l’astre causen una alteració del GPS que duu incorporat el drone, i la persona que el dirigeix es veu obligada a assumir-ne el pilotatge manualment.

Zones de vol limitades

La legislació actual limita molt les zones de vol i sempre és necessari un permís aeri d’Aena a banda d’una assegurança de responsabilitat civil. Als nuclis urbans està prohibit el vol tret que se n’obtingui un permís especial, i als recintes tancats es pot volar si el propietari ho autoritza.

Tot plegat, de manera provisional en espera que s’aprovi la llei definitiva, que podria arribar cap a la primavera.