Són molt joves i a més, hi ha moltes noies... Tots ells participen des de divendres i fins aquesta tarda a la marató de tecnologia de la UPC. L'equip de l'Alejandro ha dissenyat un projecte pensat per als estudiants en època d'exàmens. ALEJANDRO WOODWARD, participant "Te dice la temperatura, te puede decir nivel de ruido que hay en la biblioteca, el nivel de ocupación." ANNA, organitzadora Smart Cities Hackathon "Tenen aquestes poc més de 48 h per fer les seves propostes per solucionar els problemes de les ciutats com, per exemple, de Barcelona." I d'una marató on s'estan dissenyant aplicacions per fer-nos el dia a dia més fàcil, a una altra on es preparen apps relacionades només amb el tema de la salut. Això sí, pensades per fer-se servir en aquest "smart-watch". Aquests estudiants ultimen els detalls d'una aplicació que ajudarà a recordar la gent gran l'hora i el medicament que s'han de prendre. I l'Albert i els seus companys han desenvolupat un sistema d'avisos en cas d'emergència mèdica. "En cas que el pols del pacient sigués baix o nul, saltaria una alarma i el centre mèdic la rebria i executaria les accions pertinents." DANIEL ISERN "Realment, el que ens implicaria venir aquí és el repte d'aconseguir fer una aplicació en poc més de dos dies i que realment sigui útil." Tot i així, la seva emprenedoria també pot tenir premi: els millors projectes tindran l'oportunitat de participar al Mobile World Congress que se celebrarà d'aquí a dues setmanes.

Estudiants i desenvolupadors han dissenyat durant tres dies aplicacions web i per a mòbils que han de servir per millorar la qualitat de vida dels ciutadans. L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la UPC i l’Ajuntament de Barcelona han organitzat una “hackathon” orientada cap a la ciutat intel·ligent, en el marc del Global Urban Datafest. L’esdeveniment s’ha celebrat simultàniament en 27 ciutats d’arreu del món, com Boston, Pequín o Caracas. Els nou equips que hi han participat (organitzats en grups d’un màxim de sis persones), havien d’accedir als sistemes d’informació públics de les ciutats per tal de desenvolupar les seves idees. Entre altres coses, el jurat valora l’originalitat, la viabilitat del projecte i la relació que té amb la ciutat on es dissenya.

Smart Libraries és un dels projectes més originals. L’equip d’Alejandro Woodward, estudiant de la UPC, ha treballat en la creació d’una app mòbil que ajuda els estudiants a seleccionar la millor biblioteca on anar, tenint en compte factors com la temperatura, el soroll o la quantitat de gent.

Per la seva banda, el grup Sync City ha desenvolupat una app pensada per als turistes de la ciutat de Barcelona. Segons paràmetres meteorològics, preferències personals i aglomeracions als indrets, el servei t’ofereix una ruta turística adequada a les necessitats de cada moment. El projecte Bike Sense és una idea molt útil per als ciclistes ja que presenta els millors itineraris segons el trànsit dels carrils bici de la ciutat.

Paral·lelament, l’Ateneu de Fabricació de les Corts ha acollit una altra marató, la Campus in Watch 15, per desenvolupar eines que ajudin a millorar la salut amb un “smart-watch” o rellotge intel·ligent. Els participants en aquesta “hackathon” han competit simultàniament amb equips de Monterrey (Mèxic), Berkeley (EUA), Còrdova i Granada (Espanya).

El repte consistia a desenvolupar una aplicació que generés un gran impacte en el camp de la salut (“eHealth”). Les apps s’havien de dissenyar per fer-se servir en el rellotge intel·ligent InWatch Z. A tall d’exemple, l’aplicació IRemember, creada per un grup d’estudiants, ajuda la gent gran a recordar quan s’han de prendre un medicament concret. O Help!, que avisa emergències mèdiques en cas que l'”smart-watch” detecti una anomalia en l’estat del pols de qui el porta. Precisament, aquesta és la idea que més ha agradat al jurat i els seus cinc integrants participaran en l’esdeveniment per a emprenedors 4YFN (4 Years from Now), que tindrà lloc la primera setmana de març en el marc del Mobile World Congress.

Aquest model, que encara no està a la venda, ofereix els mateixos serveis que un “smartphone”: missatgeria instantània, trucades, videotrucades, jocs, fotografia, etc. El rellotge funciona principalment a través de comandaments de veu i una de les funcionalitats més innovadores és l’altaveu. Per si sol, l’InWatch Z té un altaveu poc potent, però quan es recolza l’anella sobre una superfície sòlida, el volum s’intensifica notòriament. El preu de sortida al mercat serà de 299 dòlars (262 euros aproximadament).