Es tracta d'espantar els mals esperits així que com més dracs, lleons, monstres i petards, millor. I se'ls espanta per començar bé l'any, el 4713 del calendari xinès. De fet, ja fa tres dies que som a l'any de la cabra. S'ha deixat enrere el del cavall que, segons diu la tradició, acostuma a ser frenètic. I això, no sempre és bo. LAM CHUEN SOUN, Federació d'Associacions Xineses de Catalunya: "A veces ir muy rápido, muy rápido es malo. Se sube pero se puede caer. En cambio el año de la cabra es más pacífico, tranquilo..." Una tranquil·litat que convida a la reflexió i a la creativitat. Els qui neixin aquest any, diuen, ho duran a la sang. "Són persones que no seran líders, seran persones tranquil·les." "Diuen que és bo per les relacions familiars i les relacions professionals." La festa de l'any nou xinès vol ser també una oportunitat per millorar els llaços entre cultures. Per això comparteixen rua les bèsties d'allà i les d'aquí, i són els diables els encarregats de posar la pólvora. Al cap hi ha la fi, les similituds són moltes. "Es como vuestra navidad.""Hacemos como en Europa, comer y estar con la família." "No és casual que la rua passi pel barri del Fort Pienc, on s'hi concentra la major part de la comunitat xinesa de Barcelona. Ja són 17.500 persones, la tercera més gran de la ciutat." Com a prova d'això només cal veure, la gentada que ha aplegat la rua. Hi ha participat un miler de persones de 36 associacions per desitjar a tothom bon any de la cabra.

Segons el calendari lunar que és tradicional a la Xina, l’any nou va començar concretament dijous, però la festa de la primavera que serveix per celebrar-lo s’allarga durant almenys dues setmanes, que es tanquen amb la festa dels fanalets.

Aquest matí de dissabte, els lleons, dracs xinesos i catalans, gegants i tota mena de comparses tradicionals han fet un cercavila des de l’Estació del Nord fins a l’Arc de Triomf per omplir d’alegria i de color els carrers del Fort Pienc, un dels barris de Barcelona que concentra més població d’origen xinès. Es deixa enrere l’any del cavall per donar la benvinguda el de la cabra. Es passa, així, d’un any considerat frenétic, a un de nou molt més tranquil. “El cavall és un animal ràpid i, de vegades, anar massa ràpid és dolent”, explica Lam Chuen Soun, president de la Federació d’Associacions Xineses de Catalunya, “en canvi la cabra és tranquil·la i pacífica”. “Es diu que els que neixen l’any de la cabra no seran líders, sinó persones tranquil·les”, afegeix Gäelle Patin, responsable del Programa Diversitat i Interculturalitat, de Casa Àsia.

Hi desfilaven colles de 36 entitats de cultura popular xinesa o catalana. La cercavila ha sortit a a quarts de 12 del Parc de l’Estació del Nord i, hora i mitja més tard, després de passar pels carrers dels Almogàvers, Roger de Flor, Ribes, Nàpols, Ausiàs Marc, ha arribat al passeig de Sant Joan i al de Lluís Companys, on el públic ha gaudit de 90 minuts d’espectacle de cant, ball i altres demostracions culturals i artístiques de la Xina i de Catalunya.

Hi han participat grups musicals ben diversos, com ara la Coral d’Àsia, amb uns 40 cantants de més de 20 nacionalitats diferents, o el grup GAS, una formació de rock formada per catalans que canten en xinès.

17.400 xinesos a Barcelona

La comunitat xinesa de Barcelona representa el 33,7% del total de Catalunya. Segons dades de la Direcció General per a la Immigració, el 2014 (últimes xifres disponibles) n’eren 17.400. La majoria viuen als barris del Fort Pienc i Nova Esquerra de l’Eixample i ocupen la tercera posició entre les nacionalitats estrangeres més nombroses de la ciutat, després de la comunitat paquistanesa i la italiana.