A finals de 2014, l’Ajuntament va incorporar en el catàleg d'”open data” les dades sobre l’arbrat viari de la ciutat. Ara, una visualització d’un geògraf saragossà establert a Barcelona permet pair-les i interpretar-les. Així doncs, amb un primer cop d’ull es poden detectar les vies amb més concentració d’arbres, com l’avinguda de Gaudí, l’avinguda de la Reina Maria Cristina o la rambla de Prim. Mirat amb més detall, es pot descobrir l’espècie de cada exemplar i comprovar, per exemple, que al carrer de l’Alzina de la Vila de Gràcia, efectivament, només hi ha una alzina.

Juanjo Vidal reconeix que la visualització va ser un exercici per posar a prova les dades obertes municipals, “per veure com estan estructurades, si són fàcils de visualitzar i si els formats compleixen els estàndards proposats per l’Open Geospatial Consortium”. El geògraf explica que el procés per crear el mapa va requerir una hora de feina. En primer lloc va treballar el registre d’arbres dels carrers i el va preparar per traslladar-lo a l’aplicació Carto DB. Vidal ja ha posat sobre el mapa altres dades de la ciutat, com els punts de connexió Wi-Fi municipals o les rutes realitzades per un vehicle de neteja elèctric.

Amb aquesta experiència, Vidal considera que “és bo obrir dades”. Però afegeix que l’assignatura pendent és que se’n posin més a l’abast dels usuaris i que les dades, especialment les que aporten coordenades geogràfiques, compleixin uns estàndards de format i una estructura comuna perquè es puguin visualitzar més fàcilment.