L'expansió de l'ús del mòbil ha fet que cada cop sigui menys habitual veure cabines telefòniques al carrer, però encara sobreviuen. A Barcelona ara mateix n'hi ha 833, sobretot d'aquest tipus, tot i que no totes funcionen i algunes ho fan únicament amb una targeta de prepagament. Les més de 800 que hi ha ara són gairebé la meitat que fa dos anys i mig. I de les que ja no n'hi ha gairebé cap a la ciutat és d'aquestes, amb cubicle. Tot i que cada cop hi ha menys cabines telefòniques a l'espai públic, en principi no haurien de desaparèixer del tot. Per llei, a Barcelona n'hi ha d'haver almenys 538. El motiu? garantir l'accés universal al servei. Passa el mateix amb les bústies cilíndriques que hi ha al carrer. A la ciutat n'hi ha 500. Són un centenar menys que fa dos anys. La competència del correu electrònic, la disminució de l'activitat comercial per la crisi i també la davallada de població a Barcelona han reduït la circulació de cartes i per això també s'han retirat bústies al carrer. I ara, tot i que es preveu que el parc de bústies es mantingui en unes 500, el que sí que hi pot haver són canvis de lloc d'alguns dels cilindres. VICENÇ IBÁÑEZ, responsable de Comunicació de Correus Catalunya "El que sí que fem permanentment és mirar d'optimitzar aquest parc de bústies i moltes vegades doncs es recol·loquen en ubicacions on observem que pot ser més utilitzada pels ciutadans." Igual que amb les cabines telefòniques, la presència de bústies també continuarà als carrers per mantenir l'accessibilitat al servei.

La percepció és que les cabines telefòniques gairebé han desaparegut dels carrers de Barcelona, però les xifres demostren que encara n’hi ha prop d’un miler de repartides a la ciutat, sobretot en zones turístiques. Tot i així, no totes les cabines funcionen i algunes ho fan únicament amb una targeta de prepagament.

Malgrat que Telefónica no disposa de dades concretes del nombre de cabines que hi ha a la ciutat, l’Ajuntament les xifra en 833. Són gairebé la meitat que hi havia l’abril de l’any 2012, quan se’n podien trobar 1.564. Tot i la tendència a la baixa, no acabaran de desaparèixer del tot perquè per llei hi ha d’haver almenys 538 cabines a Barcelona per garantir l’accés universal al servei.

La situació és similar en el cas de les bústies de Correus. Ara n’hi ha 498 a Barcelona, un centenar menys que fa dos anys. De fet, el gener de 2013 es va fer una redistribució dels cilindres que Correus té repartits per la ciutat. La competència del correu electrònic, la disminució de l’activitat comercial per la crisi i també la davallada de població a Barcelona han reduït la circulació de cartes i per això també s’han retirat bústies al carrer. Però la disminució de bústies no ha estat proporcional a la davallada de la circulació de cartes, ja que mentre que ha baixat un 40% el tràfic de cartes, s’han retirat un 20% de bústies de l’espai públic.

Això s’explica perquè Correus ha de garantir que l’accés al servei sigui universal i, de fet, es mira que no hi hagi més de 500 metres de distàncies entre cilindres. Ara Correus preveu que el parc de bústies es mantingui estable, però hi pot haver canvis puntuals d’ubicació, ja sigui per obres a la via pública o bé perquè hi hagi fluctuacions en l’ús.