La coronela fa guàrdia a la porta d'accés als jardins del Baluard. Però aquesta vegada, no és per impedir-hi el pas, sinó per convidar tothom a visitar-los. "El portal de Santa Madrona va ser l'únic que el Consell de Cent va obrir perquè la gent anés a Montjuïc a refugiar-se. Va ser durant els bombardejos de l'exèrcit borbònic l'any 1713." Des del mes de gener s'obre cada primer i tercer diumenge de mes des de les 11 del matí fins a les 2 del migdia i es calcula que el visiten prop d'un miler de persones al dia. En els propers mesos es faran diverses activitats i tallers. El dilluns de Pasqua, per exemple, s'hi amagaran ous de xocolata perquè els busquin els més petits. A més, a partir del juny, la Coronela preveu ampliar-ne l'horari d'accés i obrir també el quart diumenge de cada més.

Durant tot el matí, ha estat constant el moviment de persones que s’han acostat als Jardins del Baluard i al Portal de Santa Madrona. Els jardins estan situats a les Drassanes, al barri del Raval, sobre l’antiga muralla medieval, i ofereixen una bona vista d’aquesta part de la ciutat.

Els jardins han tornat a obrir regularment aquest 2015 gràcies a l’acord de col·laboració entre el Museu Marítim, propietari de l’espai, i l’Associació de Recreació Històrica de la Coronela, entitat que reivindica el paper d’aquesta força armada creada per ciutadans militaritzats durant la Guerra de Successió amb finalitats defensives.

Precisament, la presència de la milícia de la Coronela ha atret molts curiosos que han aprofitat la visita per redescobrir un espai singular de la ciutat que havia estat tancat al públic des de principis dels anys 90. Engalanats amb els uniformes de l’època, els membres de la Coronela són els responsables d’obrir les portes i custodiar el baluard i els seus jardins.

El Museu Marítim, que gestiona actualment l’espai, ha anunciat que, amb l’arribada del bon temps, oferiran una programació d’activitats infantils, tallers, concerts i espectacles. El dilluns de Pasqua, per exemple, s’hi amagaran ous de xocolata perquè els busquin els més petits. A més, a partir del juny, la Coronela preveu ampliar-ne l’horari d’accés i obrir també el quart diumenge de cada mes.

Uns jardins amb història

L’any 1953, es van inaugurar els Jardins del Baluard, un cop es va abandonar l’ús militar de l’espai. Als anys 90, en un edifici annex es va instal·lar una llar d’infants municipal i, a partir de 1993, la guarderia va tancar i passà a ser un taller de restauració d’objectes patrimonials.

L’espai dels jardins es va tancar llavors al públic i només s’obria coincidint amb les Festes de la Mercè, de Santa Eulàlia o la nova Festa de Santa Madrona.