Dilluns es va presentar el repte als estudiants: aquest dissabte haurien de dormir al pati interior del CCCB i, per evitar passar la nit al ras, havien de construir un habitatge d’emergència. Els cent joves es van haver d’autoorganitzar per poder assumir el projecte. Es van dividir en diferents comissions i subcomissions per poder dur a terme diferents tasques alhora, des de la recollida de materials (cartrons, plàstics, paper de diari) fins al disseny del projecte.

L’habitacle, d’una superfície de 15 metres per 20, havia de complir tres condicions: tenir una temperatura confortable a l’interior, estar construït amb materials reciclats i tenir un cost zero. Per veure si realment és un pis habitable, els estudiants hi soparan i hi passaran la nit de dissabte.

“Tot plegat formarà part d’una exposició que vol recol·lectar experiències i debatre sobre l’habitatge”, diu Josep Bohigas, un dels dos comissaris de l’exposició “Pis(o) Pilot(o). Medellín-Barcelona” sobre l’habitatge i les necessitats socials. “No parlarem de l’habitatge formal sinó de pisos pilot, d’experiències que hi ha a Barcelona, però també a Medellín”, avança. Bohigas creu que s’ha de parlar de la problemàtica dels pisos buits, de la pobresa energètica, dels desnonaments i de la sobreocupació dels pisos. “Són temes que molts col·lectius estan explorant, i tots ells estan dins del gran tema, que és l’emergència”, diu.

L’Amadeu Santacana és professor de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès i coordinador dels projectes que participaran en aquesta futura exposició al CCCB. “Hem d’intentar obrir el contacte amb la realitat, i aprendre de les diferents experiències que es viuen a la realitat”, planteja.