Ada Colau ha liderat avui una posada escena d'un acord que inclou sis formacions: Guanyem, Iniciativa, Esquerra Unida, Podem, Procés Constituent i Equo. Una candidatura de confluència que ha hagut de canviar de nom. Ara es diuen Barcelona en Comú, i no Guanyem, com fins ara, perquè algú altre va registrar aquest nom abans. Es presenten a les municipals per ser la llista més votada i retornar als ciutadans una ciutat que ara veuen segrestada pels lobbys econòmics i en què creixen les desigualtats. Aspiren a governar sense pactes i tenen com a únic rival l'alcalde Trias. ADA COLAU, portaveu de Barcelona en Comú "Estem convençudes que hi ha una majoria social que vol fer fora CiU, que vol acabar amb les polítiques corruptes i cleptócrates en el nostre Ajuntament, que vol fer net. I per tant anem a guanyar, anem a guanyar de debò." JANET SANZ, regidora d'ICV-EUiA "Avui comencem en comú a dir 'Adéu Trias'. Avui comença el projecte, l'inici d'aquest canvi." MARC BERTOMEU, secretari general de Podem Barcelona "Per nosaltres Barcelona és una prioritat i és una ciutat destinada a encapçalar aquest any del canvi que ha de permetre a la ciutadania recuperar les institucions de les mans de la màfia." Colau no ha volgut revelar els noms de la llista amb què es presentarà a unes primàries a finals de mes en les quals s'escollirà la candidatura definitiva. Tampoc Janet Sanz, cara visible avui d'Iniciativa, ha confirmat si serà el relleu de Ricard Gomà. Barcelona en Comú no té encara el pressupost tancat. Es finançarà amb aportacions de tots, però Iniciativa s'ha ofert a posar-hi, si cal, els diners estalviats durant aquest mandat. Renuncien, això sí, a crèdits bancaris i faran un mecenatge popular.

“Canviem el nom però conservem l’esperit” asseguren des de  la candidatura de Barcelona en Comú. És l’eslògan que han triat per anunciar que, a partir d’ara, la candidatura de confluència formada per Guanyem, ICV-EUiA, Equo, Podem i Procés Constituent, deixa de dir-se Guanyem Barcelona. El nou nom “ens agrada més”, assegura Ada Colau. La nova candidatura ha fet “de la necessitat virtut” i ha decidit renunciar al nom inicial per la impossibilitat de registrar-lo com a partit polític perquè prèviament ja n’existia un altre d’igual.

L’anunci l’han fet en una roda de premsa conjunta en què han volgut presentar oficialment la candidatura, un cop ratificada internament pels diferents partits polítics que la conformen. “Satisfacció” és la paraula que més han repetit avui els partits de la candidatura. Marc Bartomeu, de Podem, ha dit que Barcelona és “una ciutat destinada a encapçalar aquest any del canvi” i que era irrenunciable formar-ne part. També Janet  Sanz, d’Iniciativa, està convençuda que avui és el dia que comença “l’adéu Trias”.

“No naixem per pactar, naixem per guanyar i fer fora CiU”

La més contundent a l’hora de fer valoracions, però, ha estat Ada Colau. Qualifica l’acord “d’històric”, una suma d’esforços feta “amb generositat, valentia i amplitud de mires”, i assegura que van a totes, “a guanyar de debò”. Per Colau, els barcelonins tenen per primera vegada l’oportunitat d’escollir entre dos models de ciutat, la de Trias i la de Barcelona en Comú. Quan ha estat preguntada sobre possibles pactes, ha respost que no han nascut per pactar sinó “per guanyar i fer fora  CiU”, tot i que reconeix que, en cas de trobar-s’hi, ho sotmetran a consulta. Cas a part seria la candidatura de la CUP – Capgirem Barcelona, amb la qual Colau ha reconegut que estan “oberts al diàleg i la col·laboració” perquè comparteixen “objectius i pràctiques”.

S’obren les primàries per escollir el cap de llista

Dijous es presentarà el procés de primàries per escollir els candidats a encapçalar la candidatura i també el reglament que el regirà. El procés culminarà a principis de març. Ada Colau ha ratificat que s’hi presentarà amb un equip que no ha volgut revelar, però que tindrà “cohesió interna i capacitat de govern”. La incògnita, a hores d’ara, però, és saber si hi haurà cap altre candidat que vulgui competir amb ella. Sobre el finançament de la campanya electoral, els integrants de Barcelona en Comú han assegurat que no acceptaran crèdits bancaris, com recull el seu codi ètic, i que impulsaran un mecenatge popular per recollir fons.