El solar i les naus ocupades formaven part dels Encants Vells. Passats uns mesos de quedar buits els ferrovellers que treballen a la zona van decidir convertir-lo en un magatzem. A més de treballar-hi, alguns hi viuen, segons expliquen els veïns de les finques circumdants. DOLORS SOLER "Juguen. Fan menjars, viuen aquí. I de tant en tant sí que és cert que hi ha hagut alguna baralla però entre ells, eh." L'Ajuntament va detectar l'ocupació d'aquest espai el mes de maig passat. Es calcula que hi viuen unes 20 persones, la majoria d'origen subsaharià. L'Ajuntament, que és propietari de l'espai, ja ha notificat als ocupants que s'han iniciat els tràmits judicials que n'han de permetre el desallotjament. El solar i les naus aniran a terra quan comenci la reurbanització provisional del costat muntanya de la plaça. Per la seva banda els habitants del solar, que no han volgut deixar entrar les càmeres, asseguren que només volen que se'ls deixi treballar en pau. El conflicte pel solar coincideix amb la posada en marxa de la cooperativa de recollida de ferralla que ha promogut l'Ajuntament per regularitzar la situació d'alguns dels habitants d'aquests assentaments il·legals. Els primers 15 treballadors inciaran la tasca a principis de març, cobrant el salari mínim, 625 euros. El contracte de treball de la cooperativa serà, per a la majoria, l'escull que els faltava per aconseguir els papers. L'objectiu del consistori és ampliar en un futur de 15 a 30 el nombre de treballadors de la cooperativa. S'espera, a més, que els serveixi de trampolí per trobar una feina millor.

Mesos després que els Encants Vells abandonessin la ubicació històrica, un grup de ferrallers de Sant Martí van ocupar part de les instal·lacions de l’antic mercat. Alguns dels ocupants, de diverses nacionalitats, provenen d’altres assentaments desallotjats al districte, com el del carrer de Puigcerdà, el del carrer del Paraguai, el del carrer de Pere IV o del carrer de Zamora. L’Ajuntament en té constància des del mes de maig i calcula que hi viuen una vintena de persones. Segons el consistori, els mediadors han ofert ajuda als ocupants, però només set s’hi han acollit.

El projecte d’urbanització provisional de la plaça de les Glòries preveu que aquest espai es converteixi en un prat amb vegetació mediterrània. L’Ajuntament, propietari de l’espai, ha iniciat els tràmits judicials per al desallotjament del solar i ho ha comunicat als ocupants.

En marxa, amb retard, la cooperativa de ferralla

Tot i que estava previst que entrés en funcionament el mes de setembre passat, la cooperativa de recollida de ferralla promoguda per l’Ajuntament començarà a treballar a principis de març. Contractarà durant un any 15 persones que cobraran el salari mínim, 625 euros. Així, gràcies al contracte de treball, molts podran regularitzar la seva situació. L’objectiu del consistori és ampliar en un futur de 15 a 30 el nombre de treballadors de la cooperativa. L’Ajuntament no preveu que la cooperativa disposi d’una seu física. L’Associació de Veïns del Poblenou, però, considera que seria positiu que se n’obrís una, per fer més visible la tasca dels qui hi treballin.