Poc acostumat a les sessions fotogràfiques, el lingüista Joan Veny ha hagut de passar per aquest dolç tràngol abans de fer-se públic que és el guanyador del 47è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, un guardó que dóna Òmnium Cultural des de 1969. Nascut a Mallorca, Veny és un dels grans estudiosos de la llengua. Deixeble d'Antoni Maria Badia i Margarit, el jurat del premi, dotat amb 15mil euros, n'ha destacat la seva capacitat per millorar el nivell de la llengua catalana. LLUÍS DURAN I SOLÀ, membre del jurat "És un home que dignifica el premi que se li atorga perquè ha proclamat amb la noblesa el seu indefectible amor a la llengua catalana, i l'ha demostrada amb la importància del seu treball, perquè és una persona que ha contribuit a poderosament a fer més culte i més civilitzat el seu país". Una de les àrees que Veny ha estudiat més és l'etimologia, l'origen de les paraules. Ha publicat diverses obres de referència en aquest camp, entre les quals destaca l''Atles lingüístic del domini català', un programa de recerca centrat en la diversitat dialectal. Joan Veny ha aprofitat, en el discurs, per mostrar la seva preocupació pel futur del català. JOAN VENY lingüista "Ocupació per al llengua però també preocupació per al seu futur. Estem en moments difícils i jo espero que hi hagi un futur més o menys pròxims de llibertat que ens permeti viure una llengua amb tota la seva normalitat". No està acostumat a les càmeres, però sí als premis, n'ha rebut diversos en la seva llarga carrera, entre els quals la Creu de Sant Jordi el 1997 i el Premi Ramon Llull de les Illes Balears el 2009.

Deixeble d’Antoni Maria Badia i Margarit, Joan Veny és un dels grans estudiosos de la llengua catalana. Ha estat catedràtic de Filologia Catalana de la UB, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i va obtenir la Creu de Sant Jordi i el Premi Ramon Llull del govern de les Balears. Ha destacat sobretot la recerca feta en el camp de l’etimologia, amb diverses obres de referència en aquesta àrea, com l”Atles lingüístic del domini català’, una obra basada en la diversitat dialectal catalana.

El jurat del premi n’ha volgut destacar la capacitat per fer apujar el nivell de la llengua catalana. El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que atorga Òmnium Cultural des de 1969, està dotat amb 15.000 euros.