Sis colles en una sola plaça. Això, només passa dos cops l'any: per la Mercè i per Santa Eulàlia, les dues patrones de Barcelona. Totes les colles de la ciutat han aixecat castells per la festa major d'hivern. JAUME MONTOLIO, cap de colla dels Castellers de Barcelona "Aquesta jornada nosaltres l'encarem com una diada important dins del nostre calendari, és la festa major d'hivern de Barcelona i com a tal li donem la importància que mereix una festa major i per això ja fa un parell d'anys que venim fent castells de vuit." En concret, la colla dels Castellers de Barcelona han començat amb un 4d8 que han aconseguit al segon intent. La resta de colles han fet construccions de 6 i de 7. En total, 18 castells, tots descarregats amb èxit. "La jornada castellera de Santa Eulàlia arriba amb una novetat i és que aquesta vegada es fa a l'antiga. Això vol dir que les sis colles que han vingut actuen a la vegada, no tenen torns, no hi ha rondes, i ho fan conjuntament. Tenen una hora i mitja per intentar carregar i descarregar amb èxit els tres castells que vulguin." Així, s'han pogut veure fins a cinc castells de forma simultània, una imatge que ha fet que el públic s'ho passés d'allò més bé... en especial d'aquells que no estan gaire familiaritzats amb els castellers... KATERINA BINOVA, turista "A nosaltres ens agrada molt perquè mai havíem vist res com això." CHUNHUI LIANG, turista "Els nens són molt petits i pugen molt amunt, em fa una mica de por però està bé." MATEJ MALECHA, turista "És molt interessant veure-ho, n'havia vist fotos però és millor quan ho veus en directe." Per a les colles, la diada a l'antiga també ha estat nova. ANA GONZÁLEZ, cap de Colla dels Castellers de Poble Sec "Ha sigut molt més ràpida que quan hi ha rondes així que en realitat, bé. La diada ha anat bé, una mica estranya però molt ràpida, molt dinàmica." RAIMON GARRIGA, cap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia "Fantàstica, perquè en una hora i cinc minuts crec que ho hem fet tot. El públic ho agraeix i els castellers també i Santa Eulàlia tampoc demana gaire més. Està molt bé i a partir d'ara, a continuar, a veure com va l'any." Com és habitual, la diada de Santa Eulàlia inaugura la nova temporada castellera a la ciutat.

La diada a l’antiga ha deixat imatges impressionants de fins a cinc castells aixecats alhora a la plaça de Sant Jaume. Un cop totes les colles hi han fet l’entrada i els primers pilars, els castells en si han durat 44 minuts, durant els quals els de Gràcia, els borinots, els bandarres i els de la Sagrada Família han descarregat tres castells de set cada colla. La Jove de Barcelona, que divendres va obrir les Festes de Santa Eulàlia amb el primer castell il·luminat de la història, avui ha descarregat tres castells de sis sense leds.

Després ha arribat l’hora dels pilars i els vanos, en què les colles de la ciutat també s’han lluït bastant. Només ha fet llenya el primer intent de pilar de cinc dels Castellers de Sants per pujar al balcó de l’Ajuntament, que després han pogut refer.

Totes les colles han quedat satisfetes amb la diada i valoren de forma positiva el format a l’antiga. “Ha sigut molt més ràpida que quan hi ha rondes, i la diada ha anat bé, una mica estranya però molt ràpida, molt dinàmica”, explica la cap de colla dels Castellers del Poble Sec, Ana González. El cap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia, Raimon Garriga, afegeix que la diada “ha estat fantàstica, el públic ho agraeix i els castellers també, i Santa Eulàlia tampoc demana gaire més”. La jornada castellera de la festa major d’hivern inaugura la nova temporada castellera a la ciutat.

Taula de castells:
Castellers de Barcelona: P5, id-4d8, 4d8, 5d7, 3d7, V5
Castellers de Sants: 5d7, 7d7, 4d7A, V5, int-P5B, P5B
Castellers de la Vila de Gràcia: 5d7, 7d7, 4d7A, V5
Castellers del Poble Sec: 4d7, 5d7, 3d7, int-P5, 2P4
Castellers de la Sagrada Família: 4d7A, 5d7, 4d7, P5
Colla Jove de Barcelona: 4d6, 3d6, 4d6A, 3P4