L'entrega del premi Planeta va ser l'últim acte on se'l va poder veure. El president del Grup anava perdent la batalla contra el càncer de pàncrees que li ha provocat la mort als 68 anys. Ha deixat un gran grup editorial i mitjans de comunicació com els canals Antena 3 i la Sexta i edita uns 130 milions de llibres a l'any, a més d'atorgar els premis més ben dotats de la literatura espanyola. Només el Planeta dóna 600.000 euros al guanyador. La seva influència en el món literari comença el 1969, quan només amb 23 anys entra a treballar al Grup del seu pare. També seguint les passes del seu progenitor va entrar a l'Espanyol com a màxim accionista, on va criticar contundentment qui n'era president, Daniel Sánchez Libre. En canvi, es va trobar més còmode en l'àmbit de representació empresarial. El 2005 va presidir el Cercle d'Economia i va ser com empresari quan va mostrar clarament les seves discrepàncies amb el procés català. Un home de caràcter fort segons els qui el coneixien de prop, però que també tenia actes de generositat. Amb els seus amics com el rei Juan Carles, però també amb col·legues de professió. En aquesta Setmana de la Novel·la Negra de Barcelona, els seus impulsors recorden com tot va començar gràcies a José Manuel Lara. Va ser ell qui va portar fins a Barcelona a autors, alguns dels quals no eren de la seva editorial, per retre un homentatge a l'escriptor Manuel Vázquez Montalban per una trobada d'escriptors de novel·la policíaca. Entre molts reconeixements va ser Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2007.

José Manuel Lara Bosch va néixer el 8 de març de 1946 a Barcelona, va fer el batxillerat al Liceu Francès i es va llicenciar en Ciències Econòmiques per la UB. Amb 22 anys es va incorporar a l’empresa del seu pare com a director d’exportació i el 1970 ja era director general de l’Editorial Planeta. El 1983 va ser nomenat vicepresident i el 1986 va assumir la presidència de Planeta Internacional. La mort en accident de trànsit del seu germà Fernando, l’agost de 1995, el va portar a assumir majors responsabilitats dins del holding familiar. El 1997 es va convertir en conseller delegat del Grup Planeta, que durant tots aquests anys ha anat incorporant moltes altres petites editorials, entre elles Edicions 62, que vehicula l’edició en català.

Molt més que editor

Lara Bosch va obrir Planeta al sector de la comunicació fins a convertir-lo en un dels 100 grups multimèdia més importants del món. Al sector audiovisual va irrompre amb diferents inversions en mitjans de comunicació i productores de continguts, com Telecinco i Quiero TV; va impulsar la creació del diari ‘La Razón’ i va acudir al rescat del diari ‘Avui’. Quan Planeta i el grup De Agostini van adquirir el 16 de juny de 2003 un 25% d’Antena 3 a Telefónica, Lara Bosch va ser nomenat president de la cadena, que una dècada després va absorbir La Sexta. Poc després d’integrar la veterana editorial Tusquets a la seva òrbita, la tardor passada va entrar també en l’accionariat d”El Periódico de Catalunya’, amb una participació d’un 23%.

Fora de l’àmbit editorial, també ha estat vinculat a diverses empreses i associacions empresarials, com la companyia aèria de baix cost Vueling, els consells d’administració de Dogi, Barón de Ley, Banca Catalana, Logista i Mercapital. També va presidir el consell d’administració de Fira de Barcelona i actualment formava part del Banc Sabadell, del qual era un dels principals accionistes.

Espanyol en tots els sentits

El propietari de Planeta també era accionista majoritari del RCD Espanyol, club del qual va ser vicepresident des de 1994 fins a 1998, quan va dimitir. De tarannà liberal, monàrquic i amic de Joan Carles I, sempre es va moure sentimentalment entre l’Andalusia natal del seu pare i la seva Catalunya natal. Durant els darrers anys s’havia mostrat sense embuts contrari a la independència: havia arribat a dir que, si Catalunya s’independitzava, ell i el Grup Planeta marxarien a un altre lloc, tot i que després ho va desmentir i es va limitar a encoratjar els polítics per trobar vies de diàleg, perquè “el trencament entre Catalunya i Espanya serà un mal negoci per a totes dues parts”, va pronosticar.

La capella ardent de José Manuel Lara s’obrirà a les 13 h d’aquest diumenge al Tanatori de Sant Gervasi. El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha qualificat el presidente de Planeta com un “editor de raça” i un empresari incansable. El director de ‘La Razón’, Paco Marhuenda, ha destacat especialmente que “creia en la premsa escrita, perquè era un gran editor de llibres, però també de mitjans” de comunicació informatius.