El Gorka té un any i mig i ha après a caminar al vestíbul d'aquest hotel. Ja fa tres mesos que aquests veïns del bloc de pisos del carrer de Santa Rosalia es van veure obligats a abandonar casa seva per un problema estructural i els van reubicar en aquest hotel. "Traslladar la logística d'un pis normal a una habitació d'hotel no és una tasca gens fàcil i els veïns de Santa Rosalia comencen a mostrar signes d'esgotament." És el cas d'aquest veí, en Joan, que haurà d'abandonar l'habitació al febrer i que, en ser llogater, no té dret a un reallotjament. Es queixa que amb un nen petit tot són problemes. JUAN JOSÉ SANTOS, veí de Santa Rosalia "Por eso tenemos este tendedero y estamos en esta situación no sólo yo si no todos los inquilinos de Santa Rosalia aquí en el hotel. Tenemos que ir a lavanderias publicas a lavarnos nuestra ropa y cuando fuimos a pedir una ayuda para lavanderia decian que eso era imposible, que no nos pertenecia." A l'hotel esperen arribar a un acord per aconseguir un altre pis o una indemnització. De moment i segons els veïns, els diners que els ofereixen són insuficients i no es corresponen a una expropiació forçosa. CLAUDIO BANCHELLI, presdient de la comunitat de veïns "La mala gestión de la indemnización, osea nos indemnizan a un precio que es la mitad del precio de la vivienda de segunda mano y esto no es justo. Tanto propietarios que vivian y gente alquiler según BAGURSA, no tienen derecho absolutamente a nada, ni a realojo." Ara el bloc de pisos desallotjat es troba sota la protecció d'un vigilant per evitar robatoris. Els tècnics ja van dir que l'edifici ha d'anar a terra, però això és un procès lent, que als veïns se'ls està fent massa llarg.

A finals de setembre, els veïns de Santa Rosalia van denunciar a Barcelona Televisió el mal estat de l’edifici on vivien, amb pisos apuntalats per la precarietat de l’estructura. Dues setmanes després, l’Ajuntament va desallotjar preventivament 31 famílies pel mal estat de l’edifici i els veïns es van allotjar en hotels i altres espais municipals. Des de llavors, l’edifici està sota la protecció d’un vigilant per evitar robatoris i en espera que s’enderroqui, tal com van avisar els tècnics.

Els Grups Municipals van arribar a un acord per posar en marxa un procés d’expropiació de l’immoble i el consistori es va comprometre a reallotjar els veïns en pisos protegits. Tot i així, el procés és lent i els veïns fa tres mesos que viuen en un hotel. Expliquen que traslladar la logística d’un pis a una habitació no és fàcil i alguns comencen a mostrar signes d’esgotament. Un exemple és la roba, que la porten a rentar en una bugaderia i l’estenen a l’hotel.

A aquest punt de l’organització quotidiana s’hi afegeixen altres problemàtiques, sobretot en el cas dels llogaters, que hauran d’abandonar l’hotel i no tenen dret al reallotjament. Els inquilins també denuncien que la indemnització que els ofereix l’Ajuntament no és suficient perquè no es correspon a una expropiació forçosa. Critiquen que els diners fixats són la meitat del preu de l’habitatge de segona mà, i el president de la comunitat, Claudio Banchelli, considera que el càlcul és injust.