La Comissió d’Habitat Urbà ha impulsat una modificació puntual del Pla General Metropolità al conjunt urbà de Plus Ultra – la Vinya per tal de conservar-ne la configuració i l’estructura urbana, així com el conjunt de cases, que tenen un caràcter singular i històric.

Aquesta modificació proposa la desafectació de 37 habitatges al carrer de la Mare de Déu de Port. També es desafecten sis habitatges més per l’ajust de qualificacions a la realitat existent a la cantonada entre Ruiz de Alda i Aviador Franco.

L’actuació és fruit d’un compromís adquirit per l’Administració a partir de la demanda expressada pels veïns. Aquesta modificació afecta l’àmbit delimitat pels carrers dels Ferrocarrils Catalans, de la Foneria, de la Mare de Déu de Port i dels Alts Forns, situats al barri de la Marina de Port. És un àmbit que té una superfície total de 23.900 metres quadrats.

La modificació suposa reajustar l’amplada física del carrer de la Mare de Déu de Port de 16 a 10 metres, que és la que s’ajusta a les cases originals i que permet a més conservar una franja de pati privat d’uns tres metres. A més es portarà a terme un pla d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges i es planteja identificar la barriada de Plus Ultra com una peça urbana singular.

Un nucli històric al barri de la Marina de Port

El grup d’habitatges de Plus Ultra es van construir entre els anys 1925 i 1930, quan aquest indret estava envoltat de camps de conreu, en bona part vinyes. El conjunt estava perfectament delimitat per ponent pel canal de la Infanta Carlota Joaquina, que resseguia la carretera del Port en el tram de Barcelona.

L’any 2000 aquest conjunt urbà va rebre un reconeixement urbanístic en ser incorporat en el Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic històric artístic de la ciutat de Barcelona al districte de Sants-Montjuïc. Posteriorment, en la modificació d’aquest pla de l’any 2006 es va refermar considerant aquest conjunt com a singular i amb una identitat significativa.