Poc després de les dues del migdia, amb dues hores de retard, ha arrencat el primer judici. A l'acusat se li atribueixen delictes de desordres públics i atemptat contra l'autoritat per haver llançat, presumptament, una ampolla contra els Mossos d'Esquadra tot i que no va arribar a ferir cap agent. L'acusat ha admès haver participat en la concentració de suport als desallotjats de Can Vies però en cap cas, ha dit, en els aldarulls posteriors. Tot i així el fiscal ha mantingut l'acusació de sis anys i mig de presó. En el segon judici, en canvi, la fiscalia ha retirat la pena de dos anys de presó per desordres públics perquè, segons el fiscal, no ha quedat provat. Sí que ha mantingut, però, l'acusació de resistència a l'autoritat amb una pena de nou mesos. (Un fet que ha negat el testimoni d'una veïna que assegura que va veure els fets des del balcó). En aquest cas, la defensa ha avançat que si es demostra la seva innocència es querellarà contra els Mossos per fals testimoni. ANDRÉS GARCÍA, avocat defensor "Fem això perquè el que volem és que es faci justícia i que en aquest país no tinguem més situacions com la que ha hagut de patir Arturo Liesa ni d'altres com els que s'estan vivint en aquests processos de Can Vies ni d'altres com 'Ciutat morta'. Volem professionalitat dels cossos policials i que no hi hagi situacions d'aquest tipus." Aquests són només dos dels molts judicis que encara queden pendents d'aquest cas, tenint en compte que hi ha una vuitantena de detinguts. També queda pendent el primer judici previst per avui, que s'ha hagut de suspendre perquè l'acusat no s'ha presentat. El jutge ja ha emès una ordre de crida i cerca perquè justifiqui la seva absència i se'l pugui tornar a citar.

El primer dels judicis estava previst a les 10 h, però l’acusat no s’hi ha presentat. El jutge ha hagut d’anul·lar la vista i ha decretat la crida i cerca per al jove, acusat de desordres públics i atemptat a l’autoritat i per al qual la fiscalia demana sis anys i sis mesos de presó. El jove haurà de justificar per què no s’ha presentat i el jutge el tornarà a citar per declarar.

Hores després de la suspensió ha començat el segon judici a la Ciutat de la Justícia. L’encausat, un jove de 19 anys sense antecedents, ha defensat la seva innocència i ha assegurat que no va participar en els disturbis posteriors a la manifestació ni va llançar cap objecte als policies. L’advocat de la defensa ha dit que no hi ha proves que l’acusat va llançar una ampolla de vidre contra els Mossos d’Esquadra, excepte el testimoni dels mateixos agents que el van seguir i detenir. Per tot això, l’advocat ha demanat l’absolució de l’acusat, fent referència a la presumpció d’innocència. El jove ha assegurat que va sopar a casa d’unes amigues i que, en el moment de la detenció, es dirigia a casa seva. La fiscalia ha mantingut els dos delictes d’atemptat a l’autoritat i desordres públics als quals s’enfrontava l’acusat, i la petició de pena de sis anys i sis mesos de presó.

Per l’advocat dels acusats, Andrés García, aquestes peticions de pena de la fiscalia són “absolutament desproporcionades”. Per García, les peticions dels fiscals es van fer en un moment “de gran alarma social” i considera un “error” resoldre conflictes socials “pensant a fer més gran el sistema penal”. El lletrat de la defensa també ha criticat que no hi ha un macrojudici per aquests fets, sinó una suma de molts petits judicis que “en molts casos” només tenen com a “única prova” la declaració dels agents dels Mossos d’Esquadra.

El darrer judici de la jornada ha acabat a quarts de quatre de la tarda. En aquest cas l’acusat s’enfrontava a dos anys i nou mesos de presó per delictes de desordre públic i atemptat a l’autoritat. L’acusat ha dit que va participar en una cassolada a les 21 h però no en els aldarulls posteriors. El jove ha defensat la seva innocència i ha dit que després de la concentració va anar a un bar i els Mossos el van detenir quan es dirigia al metro. Els agents l’han acusat d’haver-se resistit a la detenció, aspecte que ha negat una veïna que va veure els fets des del seu balcó. Segons la defensa, aquest testimoni podria ser clau per absoldre el jove. La fiscalia ha retirat el delicte de desordres públics però manté el de resistència a l’autoritat i la petició de nou mesos de presó. En aquest cas, si es prova la seva innocència, l’advocat de la defensa, Andrés García, ja ha avançat que presentarà querella per fals testimoni i denúncia falsa de tres mossos d’esquadra.

Prèviament dues persones ja han estat jutjades i absoltes pels incidents. El primer judici va ser el del casteller de Barcelona Sergi Rúbia, que va ser absolt el setembre passat després de passar 22 dies a la presó de Brians I. Les famílies dels acusats que havien anunciat concentracions de suport a la Ciutat de la Justícia reclamen l’absolució dels encausats, que es garanteixi la imparcialitat en el judicis i que les declaracions de la policia no siguin l’única prova per jutjar-los.

El Centre Autogestionat de Can Vies va ser desallotjat i es va començar a enderrocar el 26 de maig de 2014. Durant la setmana posterior al desallotjament hi va haver aldarulls pels carrers de Sants i pel centre de la ciutat en les manifestacions de suport al centre i es van detenir més de 80 persones. Amb la mediació dels veïns es va aturar l’enderrocament de l’edifici, que actualment està en procés de reconstrucció.