Falten només quatre mesos perquè s’acabi el mandat i és bon moment per fer balanços. El govern municipal ha triat una de les dades de l‘últim baròmetre per plantar cara sobre la gestió feta aquests últims anys. Segons ha explicat el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, el grau de satisfacció dels ciutadans per la gestió municipal no ha parat de créixer des que CiU va arribar al govern. Així, si el 2011 el 5,38% dels barcelonins aprovaven la feina de l’Ajuntament, aquest 2015 ja en són el 70,4%. Això significa 16,6 punts més, i segons Forn, l’Ajuntament “és de llarg l’administració més valorada pels ciutadans“.

Forn també ha presentat les dades de l’Informe sobre l’estat de la ciutat, un document que divendres el mateix alcalde, Trias, exposarà al plenari, i que és una de les novetats que el govern de CiU va incorporar al principi del mandat. El primer tinent d’alcalde ha desgranat les dades d’aquest document, que analitza la situació actual de la ciutat i les perspectives de futur, i que, segons ha dit, permet concloure que “Barcelona és la ciutat que ha donat la resposta més potent per atendre els més vulnerables i per reactivar l’economia”. Per afirmar-ho, es basa en dades com la disminució del nombre d’aturats per sota de les 100.000 persones.

Per Forn, l’informe té “moltes lectures” però es pot concloure que “Barcelona és una ciutat forta, solvent i creïble” i “ben preparada per sortir de l’atzucac de la crisi”. Destaca que l’Ajuntament ha invertit 2.000 milions d’euros, sense generar deute i pagant a 30 dies. Divendres l’alcalde, Xavier Trias, disposarà de 40 minuts per explicar el detall de les dades i la seva radiografia de present i futur de la ciutat. Després els grups municipals tindran 20 minuts per fer-ne la rèplica i exposar com veuen ells el moment en què es troba Barcelona.

Crítiques de tots els grups de l’oposició

El president del Grup Municipal del PSC, Gabriel Colomé, ha qualificat l’Informe sobre l’estat de la ciutat “d’imcomplet, propi d’un alcalde caducat que governa per inèrcia”. “Trias ha demostrat que l’eslògan de les persones és cert, però només de les persones riques”, ha criticat Colomé, que ha retret a l’alcalde que si l’Ajuntament ha incrementat la despesa social “és perquè la Generalitat no paga”. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha dit que el debat de divendres al plenari girarà entorn d'”un informe epitafi”. “Trias està escrivint ja el seu comiat perquè és incapaç de presentar nous projectes per a Barcelona”, ha sentenciat el líder municipal del PP.

Des d’ICV-EUiA, Ricard Gomà ha dit que en l’Informe sobre l’estat de la ciutat el govern “fa novament una mirada autocomplaent de Barcelona”. “Hi ha un abisme entre la ciutat dels papers del govern i la realitat del patiment de la gent als barris”, ha assegurat el líder d’Iniciativa, que ha acusat l’executiu de Trias de no haver fet cap política per combatre les desigualtats socials. El president del Grup Municipal d’ERC+Dcat+Rcat, Jordi Portabella, en canvi, ha posat l’accent en el canvi de socis que el govern municipal ha anat fent durant el mandat. “Fa que hi hagi una dificultat d’identificar quin és el model de ciutat”, ha dit Portabella.