Vora unes 150 persones han acudit aquesta tarda al concert de la companyia MuOM. Aquest cop, però, ha estat un trobada especial ja que la coral Canta Sant Pau, pacients d’afàsia, s’han estrenat en el seu primer concert cantant conjuntament amb la companyia.

L’afàsia és un trastorn del llenguatge causat per un traumatisme o un problema cardiovascular que afecta el cervell. Pot ocasionar diverses seqüeles, una de les quals comporta tenir dificultats comunicatives a l’hora de parlar i comprendre el llenguatge.

El projecte de Canta Sant Pau va sorgir d’una investigació científica finançada per La Marató de TV3 l’any 2010. És el primer grup musical de pacients afàsics de l’estat espanyol i va néixer com a eina per comprovar quins beneficis s’obtenien en incloure la musicoteràpia en el procés de rehabilitació d’aquests pacients.

La coral està dirigida per Riccardo Parenti, un musicoterapeuta italià i integrant de la coral MuOM. És per aquest motiu que Parenti ha unit ambdues corals per fer aquest concert especial. “He intentat unir aquests dos projectes i fusionar-ne les veus, perquè a través del cant podem fer activitats molt significatives”, explica Riccardo.

MuOM és un projecte creat el 2008 format per vuit persones que fan vibrar les seves veus per crear una harmonia al uníson. “Va sorgir de la necessitat d’explorar amb la veu”, explica Joaquim Manjón, un dels membres del grup. És una barreja entre melodies minimalistes i veus ancestrals. “Muntem harmonies cantant més d’una nota al mateix temps”, comenta Manjón.

El nom de la coral prové la unió de dues paraules: “Mu”, que prové del budisme zen i significa buit; i “OM”, un mot basat en una síl·laba, el mantra, i representa el so primordial del qual emergeixen tots els altres sons.