Després de més de 10 anys en desús, finalment aquest solar, ara ja net de runa i propietat de l'Ajuntament, comença a entreveure el seu futur. Amb 12mil metres quadrats i un pressupost de 17 milions d'euros, el govern municipal preveu construir-hi un centenar de pisos de protecció oficial amb serveis per a gent gran, i equipaments de barri, una llarga reivindicació dels veïns. Seran un centre per a gent jove, un casal d'avis, un espai per a activitats socials i un aparcament soterrat. La previsió és que tot plegat es comenci a construir a mitjan 2016. XAVIER TRIAS alcalde de Barcelona "Entre que es fa el projecte i es tira endavant és una cosa que farem el proper mandat però ja ho deixem lligat." "Ara per ara a Barcelona hi ha 1.200 pisos amb serveis per a gent gran. Però hi ha altres promocions en marxa. Ja estan en obres les de Glòries, Pere IV i una a Sarrià-Sant Gervasi." MAITE FANDOS tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida "Tot això, sumat a aquests 100 que hi haurà aquí, voldrà dir que Barcelona tindrà més de 1.500 pisos per a gent gran." Uns pisos, els que es construiran aquí al solar de l'antiga Clínica Quirón, que seran molt similars a aquesta promoció d'Horta Guinardó, al carrer de Can Travi. Aquí viuen de forma autònoma una vuitantena de persones majors de 65 anys però, quan ho necessiten, reben ajuda de 4 treballadores socials. ANTONIO ROCASALBAS i MARÍA FERNÁNDEZ Per ser beneficiari d'un dels nous habitatges cal complir un seguit de requisits, com ara ingressar menys de 24mil 800 euros l'any, tenir autonomia personal o no disposar de cap habitatge en propietat.

Era una demanda històrica dels veïns del barri de la Salut, que feia anys, molts, que demanaven que l’antiga Clínica Quirón es destinés a equipaments per al barri. I l’Ajuntament ja feia temps que tenia clar que aquests terrenys volia destinar-los a cobrir les necessitats de la gent gran. Finalment, el projecte que avui ha presentat el consistori respon a aquesta voluntat inicial, però també obre aquest espai als joves i als veïns del barri en general. Així, s’hi faran un centenar d’habitatges amb serveis per a gent gran i tres equipaments de proximitat: un casal també d’avis, un casal de barri i un equipament juvenil.

Aquest mateix trimestre de 2015 es podria iniciar el concurs del projecte, tot i que les obres no començaran fins a la segona meitat de 2016. Està previst que els apartaments tinguin una superfície d’uns 40 metres quadrats, amb zones i serveis comunitaris, com ja els que ja funcionen en altres punts de la ciutat. Estan pensats per facilitar l’autonomia personal de la gent gran el màxim de temps possible i el lloguer es fixarà en funció dels ingressos de cada usuari. Aquest mateix trimestre de 2015 es farà el procés d’adjudicació als qui prèviament compleixin les condicions i s’hagin registrat per sol·licitar-ne un.

L’edifici, de nova construcció, també destinarà 3.000 metres quadrats a nous equipaments de proximitat per al barri de la Salut, on actualment només hi ha un casal, el del carrer de Cardener. Cadascun d’aquests espais, el casal de gent gran, el de barri i el que va destinat a joves, tindrà 1.000 metres quadrats de superfície. A més, també hi ha projectat un aparcament soterrat de 65 places en règim de lloguer.

La culminació d’una llarga reivindicació veïnal

La història sobre els usos de l’antiga Clínica Quirón ve de lluny. En un primer moment, el 2002, l’Ajuntament i el centre hospitalari van pactar construir-hi pisos de luxe, decisió que el Tribunal Suprem va tombar una dècada més tard, el 2012, fruit de la pressió veïnal. Va ser llavors quan el consistori va comprar l’edifici al llavors propietari, el Banc de Santander, i quan va quedar clar que aquests terrenys es destinarien a equipaments. Ara fa uns mesos, l’estiu de 2014, l’Ajuntament va enderrocar l’edifici de l’antiga clínica per condicionar el solar als nous usos.