Els mateixos implicats reconeixen que no ha estat un preacord fàcil i, de fet, la negociació s'ha allargat més del que es preveia. La confluència sumarà quatre formacions: Guanyem, Iniciativa, Podem i Procés Constituent. Tot fa pensar que la cara visible de Guanyem fins ara, Ada Colau, ho serà també en la candidatura conjunta. De moment, Colau es presentarà a unes primàries obertes que es faran al febrer amb una llista que integrarà gent de tots els partits. Una llista en què, molt probablement, no hi haurà el líder municipal d'Iniciativa, Ricard Gomà, que suma tres mandats a l'Ajuntament. Gomà es manté en silenci fins demà, però ja avui Colau ha deixat clar que prefereix perfils que no hagin estat al govern. ADA COLAU, portaveu de Guanyem Barcelona "Jo ara no puc donar detalls dels noms que aniran a la llista per respecte a tots els actors. Com sabeu, nosaltres sí que hem demanat generositat perquè hi hagués un marcat protagonisme ciutadà i que no hi hagués persones amb grans responsabilitats de govern, però això ara s'ha de validar en cada un dels espais i s'anunciarà en el seu moment oportú." L'assemblea de Guanyem va validar el principi d'acord ahir mateix. Iniciativa i Esquerra Unida faran un referèndum a la militància fins a finals de mes. Podem opta per una validació telemàtica del 26 al 31 de gener, i Procés Constituent farà una assemblea aquest diumenge. Quan tots quatre hagin donat llum verda al preacord, es concretarà quina organització interna tindran i el nom amb què concorreran a les eleccions. Guanyem és una de les fórmules amb més consens, però manté un litigi amb un particular que va registrar-ne el nom abans.

Guanyem Barcelona va validar el pacte en el plenari de dilluns a les Cotxeres de Sants. ICV-EUiA farà un referèndum entre els militants que finalitzarà el 31 de gener, l’Assemblea Ciutadana de Podem Barcelona validarà l’acord de forma telemàtica el 2 i el 3 de febrer de gener i Procés Constituent ho farà en una assemblea diumenge.

El líder d’Iniciativa, Ricard Gomà, va avançar dissabte que la proximitat de l’acord entre els ecosocialistes i Guanyem. El secretari general de Podem a Barcelona, Marc Bertomeu, ja havia evidenciat l’objectiu del seu grup de confluir amb Guanyem i altres forces d’esquerres a les municipals.

La CUP, en canvi, va decidir al novembre que optaria per una candidatura pròpia i que els acords amb altres formacions s’haurien de produir de forma “bilateral”. A través de la Trobada Popular Municipalista, la candidatura va decidir desmarcar-se de la proposta de coalició en desacord amb aspectes com el límit en els sous i en els mandats dels representants.

Guanyem ha explicat que l’acord s’ha produït gràcies a la “generositat de cadascun dels actors en benefici d’un objectiu comú” i que el pacte suposa “un pas més a prop de posar Barcelona a mans dels veïns”. Ada Colau ha demanat “generositat” als grups perquè la llista tingui un marcat protagonisme ciutadà, prioritzant-lo a les persones amb “gran responsabilitat de govern”.