Rodrigo Lanza ha complert la condemna de presó imposada. Dos anys després que fos alliberat, reclama que se'n reconegui la innocència. Del que diu la sentència, li queda pendent, encara, pagar la multa. RODRIGO LANZA, condemnat pel cas 4-F "Se puede restaurar mi inocencia. A día de hoy sigo siendo culpable de un delito que no he cometido con una responsabilidad civil de un millón y medio de euros a pagar por ser culpable. // Sé que muchas cosas no nos las van a poder devolver pero sí que me gustaría un gesto, aunque sea mínimo, de los reales responsables de lo que hemos sufrido esto." Per aconseguir-ho volen que es revisi el cas i continuen denunciant irregularitats en el procés. MARIANA HUIDOBRO, mare de Rodrigo "No es que se necesiten más pruebas, es que desde el inicio todas las pruebas fueron anuladas. // Se cercenó en forma manifiesta lo más importante, que es el derecho a la defensa, el derecho a la presunción de inocencia." Una de les claus per reobrir la causa seria trobar el testimoni que, suposadament, va veure com algú llançava un test. Un testimoni amb qui els responsables del documental diuen que han contactat. XAPO ORTEGA, codirector de 'Ciutat morta' "En una primera versión del documental este testimonio aparecía, pero aparecía con la cara tapada y con la voz distorsionada. // La fiscalía es consciente desde hace mucho tiempo de que este testimonio existe." Un altre aspecte en el qual han volgut incidir especialment són les tortures que presumptament van patir els detinguts. DANI VILARÓ, Amnistia Internacional "A l'estat espanyol els casos de tortura i de maltractaments a mans d'agents de la policia, quan es donen, no s'investiguen adequadament, no s'estan investigant adequadament, no s'estan investigant bé." ANDRÉS GARCIA, Coordinadora Catalana per la Prevenció de la Tortura "Si mirem cap a una altra banda mai no aconseguirem eradicar la tortura ni els maltractaments ni evitar procediments i situacions com les que ens presenta 'Ciutat morta'." Més enllà del cas 4-F, però, des de l'entorn dels condemnats demanen que, si es demostra la seva versió dels fets, casos com aquest no es puguin tornar a repetir.

Un dels principals condemnats pel cas 4-F, Rodrigo Lanza, ha afirmat que se’l considera culpable d’un delicte que no ha comès i ha demanat que es reconegui que és innocent. Lanza reclama “un gest, encara que sigui mínim, dels responsables reals dels que hem sofert això”. El jove, que ha complert la pena de presó, ha afegit que encara ha de pagar un milió i mig d’euros de responsabilitat civil pel cas.

La mare de Rodrigo Lanza, Mariana Huidobro, ha tornat a demanar la reobertura del cas i ha denunciat les suposades irregularitats del procés. Segons Huidobro, es va vulnerar el dret a la presumpció d’innocència i “des de l’inici totes les proves van ser anul·lades“, dos elements que per Huidobro són suficients per tornar als jutjats. En la mateixa línia ha parlat l’advocada Laia Serra, de la Comissió de Defensa de l’ICAB, que ha repetit que no hi va haver garanties durant el procediment judicial.

D’altra banda, un dels aspectes clau per tornar a obrir el cas seria l’aparició d’un nou testimoni. En aquest punt, els responsables de documental afirmen que van contactar i entrevistar una persona que va veure com algú llençava un test, la primera hipòtesi dels fets defensada en un primer moment pel llavors alcalde de Barcelona Joan Clos. El codirector de ‘Ciutat morta’, Xapo Ortega, ha revelat que “en una primera versió del documental aquest testimoni apareixia, amb la cara tapada i la veu distorsionada” i ha afirmat que la “fiscalia és conscient des de fa molt temps que existeix”. Tot i això, el ministeri públic va descartar aquest dilluns actuar d’ofici perquè va considerar que el documental ‘Ciutat morta’ no era una prova jurídica.

Durant la roda de premsa, l’ONG com Aministia Internacional o la Coordinadora Catalana per la Prevenció de la Tortura han denunciat les tortures i maltractaments, presumptament, als detinguts i s’ha demanat que no es tornin a repetir casos com aquest.

D’altra banda, l’excompanya de Patricia Heras, Silvia Villullas, ha denunciat aquest dimarts que ha estat acomiadada de Segur Ibérica, l’empresa on treballava d’advocada. Villullas considera que el comiat és un dels efectes col·laterals  del cas 4-F i de l’emissió del documental  ‘Ciutat morta’. L’empresa ha emès un comunicat en què nega les declaracions de Villullas i afirma que la relació que tenia l’advocada amb Segur Ibérica era una setmana de prova a la seu central de la companyia a Madrid. En el text s’indica que aquest dilluns 19 de gener “no es va incorporar al seu lloc de feina a Barcelona”, amb l’argument que havia de participar en un roda de premsa sobre el documental. L’empresa afirma que Villullas no ha estat acomiadada i concreta que s’està estudiant la seva conducta per si hi hagués una “incidència disciplinària”.